Psikolojik sağlamlık neleri kapsar?

İçindekiler:

  1. Psikolojik sağlamlık neleri kapsar?
  2. Psikolojik sağlamlık nasıl sağlanır?
  3. Psikolojik sağlamlık öğrenilebilir mi?
  4. Psikolojik sağlamlık neden önemlidir?
  5. Koruyucu faktörler ne demek?
  6. Psikolojik sağlamlık teorisinin özellikleri nelerdir?
  7. Psikolojik sağlamlık ne değildir?
  8. Psikolojik dayanıklılık nedir?
  9. Psikolojik sağlamlık için risk durumu oluşturabilecek bireysel faktörler nedir?
  10. Koruyucu faktör sistemi nedir?
  11. Ailesel koruyucu faktörler nelerdir?
  12. Problem davranış teorisinin açıklaması nedir?
  13. Psikolojik dayanıklılık ne demek?
  14. Güçlü karakter nasıl olur?
  15. Psikolojik sağlamlık açısından bireysel koruyucu faktörler nelerdir?
  16. Psikolojik dayanıklılık gücü nedir?
  17. Psikolojik dayanıklılık model nedir?
  18. Aşağıdakilerden hangisi psikolojik sağlamlık için risk durumu?

Psikolojik sağlamlık neleri kapsar?

En genel tanımıyla psikolojik sağlamlık "trajedi, travma, zorluk ve devam eden önemli yaşam streslerine karşı adapte olabilme yeteneği" olarak tanımlanmıştır.

Psikolojik sağlamlık nasıl sağlanır?

Kendinize ve çevrenize karşı iyimser bir tutum sergileyerek güçlü yönlerinizi fark edin. Olumlu ve olumsuz yanlarıyla hayat bir bütündür. Stres ve endişe yaratan olayların oluşmasına engel olamayacağınızı kabul edin. Esnek bakış açısı ile olaylara karşı verdiğiniz tepkileri değiştirebilirsiniz.

Psikolojik sağlamlık öğrenilebilir mi?

Kalıtım önemli olmakla birlikte, yapılan çalışmalar psikolojik dayanıklılığın öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir kişisel özellik olduğunu da ortaya çıkarmıştır (Beardslee ve Podorefsky, 1998).

Psikolojik sağlamlık neden önemlidir?

Psikolojik sağlamlıkla ilgili yapılan çalışmalarda, psikolojik sağlamlık düzeyleri yüksek bireylerin, karşılaştıkları yoksulluk, şiddet, hastalık ve daha pek çok stresli yaşam olayıyla, daha başarılı bir biçimde mücadele ettikleri saptanmıştır.

Koruyucu faktörler ne demek?

Koruyucu faktörler ifadesi, risk ya da zorluğun etkisini yumuşatan, azaltan ya da ortadan kaldıran, sağlıklı uyumu ve bireyin yeterliklerini geliştiren du- rumları tanımlamaktadır (Masten, 1994).

Psikolojik sağlamlık teorisinin özellikleri nelerdir?

Psikolojik sağlamlık nedir: Duygusal dayanıklılığı yüksek kişilerin 14 özelliği
  • Kendi kaynaklarının farkında olduğu,
  • Problem çözme, dikkat ve adapte olma yeteneklerinin gelişmiş olduğu,
  • Gerçekçi yaşam amaçlarının olduğu,
  • Öz-yeterlilik, öz-denetim, öz-saygı, öz-güven ve özerkliklerinin gelişmiş olduğu,
Daha fazla öğe...

Psikolojik sağlamlık ne değildir?

Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.

Psikolojik dayanıklılık nedir?

Psikolojik dayanıklılık, bireylere zorluklar karşısında dayanma ve mücadele etme gücü vermektedir. Bu gücü taşıyanlar, yaşadıkları olumsuz olaylarda daha çabuk toparlanabil- mekte ve eski hayatlarına geri dönebilmektedir.

Psikolojik sağlamlık için risk durumu oluşturabilecek bireysel faktörler nedir?

- Psikolojik sağlamlık riske karşı bireyin baş etme becerilerini sergilediği bir süreci kapsamaktadır. ... Bu risk faktörleri yoksulluk, boşanma, düşük eğitim düzeyine sahip olma veya ruh sağlığı problemleri olan anne/babaya sahip olma gibi faktörlerden oluşmaktadır.

Koruyucu faktör sistemi nedir?

Koruyucu faktörler birey açısından istenmeyen bir sonucun olasılığını azaltan nitelikler veya özellikler olarak tanımlanmaktadır. Koruyucu faktörler risklerin birey üzerindeki etkisini azaltan ve bireyin uyum sağlama sürecini kolaylaştıran faktörlerdir.

Ailesel koruyucu faktörler nelerdir?

Etkili iletişim kurma, empati, olumlu davranışlar sergileme, problem çözme becerisi ve yaratıcılık bireysel koruyucu faktörlere örnek olarak verilebilir. Olumlu aile ilişkileri, güvenli bir aile ortamı ve ebeveynlik becerisi yüksek aileler, ailesel koruyucu faktörler arasında yer almaktadır.

Problem davranış teorisinin açıklaması nedir?

Problem Davranış; çocuğun sosyal ilişkilerine, iletişimine ve öğrenmesine engel olan, bazen kendine, ailesine, yaşıtlarına ve diğer yetişkinlere zarar vermesine sebep olan süreklilik halini kazanmış davranışlardır. Bu davranışlar; öfke nöbetleri, şiddet eğilimi, ağlama krizleri gibi durumlar olarak ortaya çıkar.

Psikolojik dayanıklılık ne demek?

Psikolojik dayanıklılık, bireylere zorluklar karşısında dayanma ve mücadele etme gücü vermektedir. Bu gücü taşıyanlar, yaşadıkları olumsuz olaylarda daha çabuk toparlanabil- mekte ve eski hayatlarına geri dönebilmektedir.

Güçlü karakter nasıl olur?

Psikolojik olarak güçlü olmanın 6 yolu
  1. 1- Kendinize güvenin. Güçlü olan insanların ortka özelliği sorunlarını tek başlarını çözmeleri. ...
  2. 2- 'Hayır' demeyi bilin. En önemli şeylerden biri de 'hayır' diyebilmek. ...
  3. 3- Değişimlerden korkmayın. ...
  4. 4- Uyku düzeninizi bozmayın. ...
  5. 5- Affedip unutun. ...
  6. 6- Sadece olumlu şeyleri hayatınızda tutun.

Psikolojik sağlamlık açısından bireysel koruyucu faktörler nelerdir?

Etkili iletişim kurma, empati, olumlu davranışlar sergileme, problem çözme becerisi ve yaratıcılık bireysel koruyucu faktörlere örnek olarak verilebilir. Olumlu aile ilişkileri, güvenli bir aile ortamı ve ebeveynlik becerisi yüksek aileler, ailesel koruyucu faktörler arasında yer almaktadır.

Psikolojik dayanıklılık gücü nedir?

Psikolojik dayanıklılık, bireylere zorluklar karşısında dayanma ve mücadele etme gücü vermektedir. Bu gücü taşıyanlar, yaşadıkları olumsuz olaylarda daha çabuk toparlanabil- mekte ve eski hayatlarına geri dönebilmektedir. Hatta yaşadıkları stresi, kendilerine yarar sağlayacak duruma bile getirebilirler.

Psikolojik dayanıklılık model nedir?

Psikolojik dayanıklılık uyum sağlama sürecini ifade eder. ... Stres verici yaşam koşullarına maruz kalmalarına rağmen sağlığını koruyabilen insanlar, ilk kez Kobasa (1979) tarafından “psikolojik dayanıklılık” özelliği ile tanımlanmışlardır.

Aşağıdakilerden hangisi psikolojik sağlamlık için risk durumu?

Bu risk faktörleri yoksulluk, boşanma, düşük eğitim düzeyine sahip olma veya ruh sağlığı problemleri olan anne/babaya sahip olma gibi faktörlerden oluşmaktadır.