Itirazın iptali davası hangi mahkemede açılır?

İçindekiler:

  1. Itirazın iptali davası hangi mahkemede açılır?
  2. Itirazın iptali davası dava değeri nasıl belirlenir?
  3. Itirazın iptali davası ile ilgili bilgiler nelerdir?
  4. Itirazın iptali davasında ihtiyati tedbir istenebilir mi?
  5. Itirazın iptali davası karar kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
  6. Itirazın iptali davası kararı kesin mi?
  7. Itirazın iptali davası yüzde kaç?
  8. Ikinci kez ihtiyati haciz istenebilir mi?
  9. Itirazın iptali davası reddedilirse ihtiyati haciz kalkar mı?
  10. Itirazın kaldırılması dava mıdır?
  11. Itirazın kesin kaldırılması nedir?

Itirazın iptali davası hangi mahkemede açılır?

İtiraz sonucunda takibin durdurulduğuna ilişkin kararın tebliğinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından itirazın iptali davası açılabilir. Taraflar arasındaki hukuki ilişki açısından ayrıca bir hüküm bulunmaması halinde görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.

Itirazın iptali davası dava değeri nasıl belirlenir?

İtirazın iptali davasında harca esas değer asıl alacak miktarı olarak dikkate alınır. Yani harç takip çıkışı üzerinden hesaplanır. Faiz, icra inkar tazminatı ve giderler hesaba alınmaz.

Itirazın iptali davası ile ilgili bilgiler nelerdir?

İtirazın iptali davası, borçlunun itirazıyla duran takibin devamının sağlanması için alacaklı tarafından takibe itiraz eden borçluya karşı açılan bir davadır. Davanın kabulü halinde, borçlunun yapmış olduğu itiraz iptal edilecek ve takip işlemlerine devam edebilecektir.

Itirazın iptali davasında ihtiyati tedbir istenebilir mi?

Alacaklı tarafından mahkemede itirazın iptali davası açılması durumunda ihtiyati haciz davanın sonuna kadar devam eder. Alacaklı yedi gün içinde itirazın kesin veya geçici kaldırılmasını seçmesi durumunda, ihtiyati haciz İcra Mahkemesi karar verinceye kadar devam edecektir.

Itirazın iptali davası karar kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Buna göre itirazın iptali ilamı itiraz üzerine duran icra takibinin devamını sağlayan bir ilamdır. İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.

Itirazın iptali davası kararı kesin mi?

Mahkeme, takibe konu alacağın var olmadığı kanaatine varırsa, itirazın iptali davasının reddine karar verir. Davanın reddine ilişkin hükmün kesinleşmesiyle beraber davacı alacaklının böyle alacağı olmadığı kesin olarak tespit edilmiş olur.

Itirazın iptali davası yüzde kaç?

İtirazın iptali davasında, borçlunun itirazının haksızlığına karar verilirse borçlu; alacaklının talebi üzerine, davaya konu alacağın %20'sinden aşağı olmamak üzere, uygun bir tazminatla mahkum edilir (İİK m.67/2).

Ikinci kez ihtiyati haciz istenebilir mi?

İcra ve İflas Kanununda haczin yenilenmesi diye bir müessese mevcut olmayıp, aynı takip dosyasından olsa da konulan her haciz yeni bir hacizdir. ... İtirazın iptali ilamının infazı için kesinleşmesi de gerekmediğine göre, alacaklının talebi üzerine taşınmazlar üzerine ikinci kez haciz konulmasında yasaya aykırılık yoktur.

Itirazın iptali davası reddedilirse ihtiyati haciz kalkar mı?

Mahkeme, ihtiyati haciz kararına itirazın kabulüne karar vermesi halinde borçlunun malları üzerine konulmuş olan ihtiyati hacizler kalkar. Alacaklı bu kararı istinaf edebilir. Mahkeme, ihtiyati hacze itirazı yerinde görmez ise itirazın reddine karar verir (İİK md 265/3). İhtiyati haciz devam eder.

Itirazın kaldırılması dava mıdır?

İcra hukukunda itirazın kaldırılması prosedürü bir dava çeşidir değildir. İtirazın kaldırılması, borçlunun borçlu olup olmadığının ilamsız icra prosedüründe tespit edilmesine yarayan bir yol oldur. İtirazın iptali davasına oranla çok daha basit ve sınırlı bir yoldur.

Itirazın kesin kaldırılması nedir?

Alacağı İcra ve İflas Kanunu madde 68'de belirtilen belgelerden birine bağlı olan alacaklı, borçlunun borca itiraz etmesi halinde icra mahkemesinden itirazın kesin olarak kaldırılması talep edebilir. ... Bu inceleme sonucunda alacaklı haklı bulunursa borçlunun itirazı kesin olarak kaldırılır.