Şikayet dilekçesi nasıl hazırlanır?

İçindekiler:

  1. Şikayet dilekçesi nasıl hazırlanır?
  2. Şikayet beyanı nasıl yazılır?
  3. Beni rahatsız eden birini nasıl şikayet ederim?
  4. Şikayetten vazgeçmek için nereye başvurulur?
  5. Davadan vazgeçme dilekçesi nasıl yazılır?
  6. Savcılığa suç duyurusu dilekçesi ne zaman sonuçlanır?
  7. Şikayetten vazgeçmek için ne yapmalı?
  8. Vazgeçme dilekçesi nedir?
  9. Nafakadan vazgeçme dilekçesi nasıl olur?

Şikayet dilekçesi nasıl hazırlanır?

Şikayet dilekçesinde şikayette bulunan kişinin kimlik ve iletişim bilgileri, şikayet edilen şüphelinin belli ise kimlik ve iletişim bilgileri yazılır. Suçun kim tarafından işlendiği belli değil ise şikayet faili meçhul olarak yapılır. Bunların yanında şikayet dilekçesine belli ise suç tarihi yazılmalıdır.

Şikayet beyanı nasıl yazılır?

Buna göre;
  • Şikâyeti yapanın adı ve soyadı, kimlik bilgileri, adresi, imzası ve dilekçe tarihi,
  • Şikâyete konu olan olayın; sırasına göre ve tüm açıklığı ile, net bir şekilde ifade edilmesi,
  • Maruz kalınan suçun zamanı, suçu işleyen kişi,
  • Oluşan suçla ilgili, savcılık makamının açık adı, muhakkak dilekçede bulunmalıdır.

Beni rahatsız eden birini nasıl şikayet ederim?

Bu gibi durumlarda mağdur yani rahatsız edilen kişi yasal haklarını kullanabilir. Bunun için savcılığa bir dilekçe ile rahatsız edildiğinizi belirtir şekilde şikayetinizi gerçekleştirmelisiniz.

Şikayetten vazgeçmek için nereye başvurulur?

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda şikayetten vazgeçmenin ne şekilde yapılacağı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Şikayetten açıkça vazgeçme Cumhuriyet savcılığı ve mahkeme veya hakim gibi yargı organları huzurunda olabileceği gibi, zabıta makamları veya noter gibi makamlar huzurunda da olabilir.

Davadan vazgeçme dilekçesi nasıl yazılır?

Feragat eden asıl davanın davacısıdır. Dilekçe davalı tarafa yöneltilir. Dilekçenin konusu feragat beyanının sunulmasından ibarettir. Dilekçenin açıklamalar bölümünde feragat edilen davanın dosya numarası belirtilerek davadan ve taleplerden feragat edildiği açıkça yazılmalıdır.

Savcılığa suç duyurusu dilekçesi ne zaman sonuçlanır?

Mağdurların yaptığı savcılığa suç duyurusu sonuçları, savcılığın iş durumuna göre değişik sürelerde gerçekleşebilmektedir. Bu süreç bazen bir ayda sonuçlanabileceği gibi bazı durumlarda ise bir yıl bile sürebilmektedir.

Şikayetten vazgeçmek için ne yapmalı?

Bununla birlikte kişinin şikayetinden vazgeçebilme imkanı da bulunuyor. Bunun için şikayet başvurusunda bulunan kişinin savcılığa yazılı dilekçe ile şikayetten vazgeçme dilekçesi vermesi ya da mahkeme sırasında şikayetinden vazgeçtiğini sözlü olarak belirtmesi gerekmektedir.

Vazgeçme dilekçesi nedir?

Feragat etmek davacının karşı tarafın onayına (muvafakatine) bağlı olmadan dilekçeyle ya da duruşma esnasında sözlü olarak gerçekleştirdiği vazgeçme beyanıdır. Mahkemenin kararı kesinleşinceye kadar her aşamada davalının onayı olmadan yapılabilir. Temyizden Feragat Dilekçesi Ne Zaman Verilir?

Nafakadan vazgeçme dilekçesi nasıl olur?

Tedbir nafakasından feragat etmek için, mahkeme esnasında sözlü olarak bunun ifade edilmesi ya da bir dilekçe ile bu isteğin mahkemeye belirtilmesi yeterlidir. Böylece kişi, kendi isteği ile nafaka almaktan vazgeçtiğini mahkeme nezninde belirtmiş olur.