Hamili ne demek hukuk?

İçindekiler:

  1. Hamili ne demek hukuk?
  2. Hamiline demek ne demek?
  3. Hamiline kaydı ne demek?
  4. Hamile ne demek TDK?
  5. Hamili kart sahibi yakınımdır ne demek?
  6. Lehtar hamil ne demek?
  7. Hamiline yazılı çek ciro edilir mi?
  8. Nama veya hamiline düzenlenen çek ne anlama gelir?
  9. Hangi senetler Nama yazılı olarak düzenlenemez?
  10. Nama yazılı olarak düzenlenen senetler nelerdir?
  11. Gebe olmuştur ne demek?
  12. Lehdar ne anlama gelir?
  13. Lehdar mi lehtar mi?
  14. Hamiline çek nasıl ciro edilir?
  15. Tacir olmayan hamiline çek ciro edilir mi?
  16. Nama çek nedir?
  17. Tacir çeki ne demek?
  18. Senetlerden hangisi nama yazılamaz?
  19. Hamile yazılı senetler nelerdir?

Hamili ne demek hukuk?

Elinde bulunduran, üzerinde taşıyan, taşıyıcı. Hukuki terim olan hamil ise karşımıza genelde ticaret hukukunda çıkar. Hamil sözlükteki anlamı gibi hukukta da elinde bulunduran anlamına gelmektedir. Türk Ticaret Kanununda elinde kıymetli evrakı bulunduran kişiye hamil diyoruz.

Hamiline demek ne demek?

Hamiline kelimesi, hamil kelimesinden türemiştir. Taşıyan ve elinde bulunduran şeklinde anlamları bulunmaktadır. Hamiline ciro terimi ticarette sıklıkla kullanılmaktadır. Bu kelime emre yazılmış olan senetlerin hamili olan kimselere ödenmesi şartı ile ciro edilmesi anlamını taşımaktadır.

Hamiline kaydı ne demek?

Hamiline çekler, alacaklısı herhangi bir isim olmayan ve çeki elinde bulunduran kişiye çeki tahsil etme hakkı tanıyan çek türüdür. ... Hamiline çeklerde ise çeki elinde bulunduran kişi, çeki tahsil edebilmektedir. Diğer bir deyişle hamiline çek, alacaklı kısmı açık olan çektir.

Hamile ne demek TDK?

Karnında yavru bulunan (kadın veya hayvan), yüklü, hamile, aylı: Gebe kadın. Gebe inek. 2. tıp İçinde oğulcuk veya dölüt bulunan (döl yatağı).

Hamili kart sahibi yakınımdır ne demek?

Doğrusu "hâmil-i kart yakînimdir". Yani kartı taşıyan, itimat ettiğim, kefil olduğum kişidir demek.

Lehtar hamil ne demek?

İlk tanım, “yandaş, taraftar” manasına gelirken, ikinci tanımda “senet metninde, senet bedelinin kendisine ödenmesi yazılı olan kişi” ifadesi vardır. ... Bu açıdan bakınca lehtar sözcüğü “hamil” sözcüğü ile eş anlamlı hale gelir ve “çekin muhatabı ve çekte yazan meblağı alacak kişi” anlamında kullanılır.

Hamiline yazılı çek ciro edilir mi?

Bunun yanında ciroya veya bir yazılı devir beyanına ihtiyaç yoktur. Çekin teslim edildiği yeni zilyet çekin malikidir ve çekten kaynaklı bütün hakları kullanmaya yetkili kabul edilir. Hamiline yazılı çeklerin hamilin isteğine bağlı olarak ciro ve teslim ile devredilmeleri de mümkündür.

Nama veya hamiline düzenlenen çek ne anlama gelir?

Hamiline çek; çekin taşıyan kişiye ait olması anlamına gelir. Çekin lehtar kısmına hamiline yazıldığı zaman çeki elinde bulunduran herhangi bir kişi, şirket ya da kurum çeki bankaya götürüp tahsil edebilir veya ticari borç-alacak ilişkilerinde bir ödeme aracı olarak kullanabilir.

Hangi senetler Nama yazılı olarak düzenlenemez?

Nama yazılı düzenlenemeyecek kıymetli evraklar banka bonoları, banka garantili bonolar ve finansman bonolarıdır. Emre yazılı kıymetli evraklar senedin ilk alacaklısının adının yazılı olmakla birlikte ayrıca onun emrine kaydı taşıyan senettir. Bono, poliçe ve çekte bu kayıt var sayılır.

Nama yazılı olarak düzenlenen senetler nelerdir?

Nama yazılı senetler Türk Ticaret Kanununun 654. Maddesinde: (1) Belli bir kişinin adına yazılı olup da onun emrine kaydını içermeyen ve kanunen de emre yazılı senetlerden sayılmayan kıymetli evrak nama yazılı senet sayılır.

Gebe olmuştur ne demek?

(bir Şeye) Gebe Olmak anlamı nedir? Bir şeyin gerçekleşme olasılığı bulunmak.

Lehdar ne anlama gelir?

Hukuk terimi olarak kullanılan lehtar: Senet üzerinde adı yazılı olan bireydir. Hamiline ya da emrine yazılı senetler için lehtar senedi elinde bulundurur durumda olan yahut emrinde tutan kişiyi ifade eder.

Lehdar mi lehtar mi?

Lehdar'ın diğer adı Menfaattar'dır. Lehdar yada Menfaattar; Çek, bono, poliçe gibi ticari senetlerde, bu senetlerden yaralanabilecek yani senet üzerinde adı yazılı olan kişidir. Hamiline veya emrine yazılı senetlerde ise lehdar senedi elinde bulunduran ya da emrinde tutan kişidir.

Hamiline çek nasıl ciro edilir?

Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.

Tacir olmayan hamiline çek ciro edilir mi?

Hamiline çek, isme yazılı çek olmadığı için çeki ciro etmenize gerek yoktur. ... Çek Kanunu'nun 2. maddesinin 6. bendinde "Tacir olan ve tacir olmayan kişilere verilecek çekler ile hamiline düzenlenecek çekler, açıkça ayırt edilebilecek biçimde bastırılır.

Nama çek nedir?

Çek düzenleyen sahibine "keşideci", çekin muhatabı ve meblağı alacak kişiye "lehdar", ödeme yapacak olan tarafa da "muhatap" denir. Bankada bir karşılığı olmadan düzenlenen çeklere "karşılıksız çek" denir. Çekin üzerinde lehdarın adı yazılı ise "nama yazılı çek", lehdarın adı bulunmuyorsa "hamiline çek" denir.

Tacir çeki ne demek?

Kişinin ticari faaliyeti çerçevesinde ve tacir sıfatıyla düzenleyeceği çekin sadece tacir kişiye özgü olması gerekir. ... Buradaki iki çek türü arasındaki fark; Tacir hamiline çekinde, “Hamiline” ibaresinin basılı olması, tacir emre çekinde ise çeki düzenleyen kimse tarafından lehtarın yazı ile doldurulmasıdır.

Senetlerden hangisi nama yazılamaz?

Olumsuz unsur: 'emre, emrine, emre muharrer' ifadelerini içermemeli ve kanunen emre yazılı olmamalı. Bir senette isim yazıyorsa o senet ya emre ya da nama yazılıdır. Çünkü bir tek hamiline yazılı senetlerde isim olmaz. Nama yazılı senetler, temlik yoluyla devredilmelidir.

Hamile yazılı senetler nelerdir?

Hamile yazılı senetler Türk Ticaret Kanununun 658. Maddesinde: (1) Senedin metninden veya şeklinden, hamili kim ise o kişinin hak sahibi sayılacağı anlaşılan her kıymetli evrak, hamile veya hamiline yazılı senet sayılır.