Isim fiil cümlesi nedir?

İçindekiler:

  1. Isim fiil cümlesi nedir?
  2. Bir cümlede zarf-fiil nasıl bulunur?
  3. Isim cümlesi nasıl yapılır?
  4. Isim cümlesi nedir ve örnekleri?
  5. Sıfat fiilimsi nasıl bulunur?

Isim fiil cümlesi nedir?

Cümleler yüklemin türüne göre iki grupta incelenmektedir. Bunlar isim cümlesi ve fiil cümlesidir. Cümlenin yüklemi bir varlıksa o zaman isim cümlesi olarak isimlendirilmektedir. Cümle yüklemi bir eylemden bahsediyorsa o zaman fiil cümlesi olur.

Bir cümlede zarf-fiil nasıl bulunur?

Zarf-fiiller fiil kök veya gövdelerine getirilen “-ıp, -arak, -ınca, -ken, -leyin, -mez, -diğinde, -dıkça, -eli, -esiye, -ir… -mez, -casına, -a” ekleriyle oluşturulur. Zarf-fiil eklerini “Kenyalı asiye ince ipi araklamadıkça madene giremez.” şeklinde kodlayarak ezberlemeniz mümkündür.

Isim cümlesi nasıl yapılır?

İsim cümlesi veya ad cümlesi; yüklemi bir fiil olmayan cümle. İsim cümlelerinde fiil soylu kelimeler bulunabilir ancak yüklem isim görevinde olmak zorundadır. İsim cümlelerinde isim soylu kelimeler, ek-fiiller kullanılarak yükleme dönüştürülürler.

Isim cümlesi nedir ve örnekleri?

Yüklemi isim soylu bir kelime olup, ek-fiilin zamanlarından biri ile çekimlenmiş olan cümlelerdir. Uzun bir yolculuktan sonra İncesu'daydık. Bir handa, yorgun argın, tatlı bir uykudaydık.

Sıfat fiilimsi nasıl bulunur?

Cümlede geçen fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunu da kelimenin sonuna gelen mastar ekleri -mek/-mak ile bulabilirsiniz. Bir kelime mastar eki aldığı zaman anlamı bozulmuyorsa fiil demektir.