Hakimin reddi talebi nasıl incelenir?

İçindekiler:

  1. Hakimin reddi talebi nasıl incelenir?
  2. Tek hakim hakimin reddi kim inceler?
  3. Savcının reddi mümkün mü?
  4. Hakimin reddi ne zamana kadar istenebilir HMK?
  5. Hakimin reddi talebi nereye yapılır?
  6. Hakimin reddi hangi mahkemeye yapılır?
  7. Idare mahkemelerinde hakimin reddi kim inceler?
  8. Hakimin reddi talebi hangi halde kabul edilmelidir?
  9. Cumhuriyet Savcısı tarafsız mıdır?
  10. Hakimin davaya bakmasının kesin yasaklı olduğu hallerde hakimin reddi en son ne zamana kadar istenebilir?
  11. Hakimin reddi sebebi davaya bakıldığı sırada öğrenilmiş Servet talebinin en geç ne zamana kadar yapılması gerekir?
  12. Hakimin reddi hangi mahkeme?
  13. Reddi hakim kim tarafından incelenir?
  14. Hakimin Yasaklılığı halleri nedir?
  15. Katibin reddi nedir?
  16. Idare mahkemelerinde tek hakimle görülen davalarda hakimin reddi istemi kim tarafından yapılır?
  17. Idari mahkemeden sonra nereye başvurulur?
  18. Hakimin Yasaklılığı halleri nelerdir?
  19. Savcı taraf mıdır?

Hakimin reddi talebi nasıl incelenir?

(1) Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. (2) Reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hâkim tarafından incelenir.

Tek hakim hakimin reddi kim inceler?

1. Tek hâkimle görülen davalarda hâkimin reddi istemi, reddedilen hâkimin katılmadığı idare veya vergi mahkemesince incelenir.

Savcının reddi mümkün mü?

Hukukumuzda savcıların reddi düzenlenmemiştir. Bununla bera- ber Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesinde askeri savcıların davadan çekilebilecekleri düzenlen- miştir. “Askeri savcıların reddi: Madde 46 - Askeri savcılar reddedilemez.

Hakimin reddi ne zamana kadar istenebilir HMK?

(1) Hâkimin reddi sebebini bilen tarafın, ret talebini en geç ilk duruşmada ileri sürmesi gerekir. Taraf, ret sebebini davaya bakıldığı sırada öğrenmiş ise en geç öğrenmeden sonraki ilk duruşmada, yeni bir işlem yapılmadan önce bu talebini hemen bildirmek zorundadır.

Hakimin reddi talebi nereye yapılır?

Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. Fakat reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hâkim tarafından incelenir.

Hakimin reddi hangi mahkemeye yapılır?

Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin başkan ve üyelerinin reddi istemi, reddedilen başkan ve üye katılmaksızın görevli olduğu dairece incelenerek karara bağlanır. Ret isteminin kabulü halinde, davaya bakmakla bir başka hâkim veya mahkeme görevlendirilir.

Idare mahkemelerinde hakimin reddi kim inceler?

Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. Buna göre, Reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hâkim tarafından incelenir.

Hakimin reddi talebi hangi halde kabul edilmelidir?

Hakimin reddi, dilekçe ile talep edilmelidir. Bu dilekçede, ret talebinin dayandığı sebepler ile delil veya emarelerin açıkça gösterilmesi ve varsa belgelerin eklenmesi gerekir. ... Hâkimi reddeden taraf, dilekçesini karşı tarafa tebliğ ettirir. Karşı taraf bir hafta içinde cevap verebilir.

Cumhuriyet Savcısı tarafsız mıdır?

Savcının görevi, en genel anlamıyla, soruşturmayı yürütmek ve kovuşturma sırasında iddia makamını işgal etmektir. ... Bu durumda akla gelen temel sorun, savcının tarafsızlığıdır. Savcının Tarafsızlığı Ceza Muhakemesi Kanunumuzda cumhuriyet savcısının tarafsızlığına ilişkin açık bir düzenleme bulunmamaktadır.

Hakimin davaya bakmasının kesin yasaklı olduğu hallerde hakimin reddi en son ne zamana kadar istenebilir?

Sonradan ortaya çıkan veya öğrenilen sebeplerle duruşma veya inceleme bitinceye kadar da hâkimin reddi istenebilir. Ancak bu istemin, ret sebebinin öğrenilmesinden itibaren yedi gün içinde yapılması şarttır (CMK m.25/2).

Hakimin reddi sebebi davaya bakıldığı sırada öğrenilmiş Servet talebinin en geç ne zamana kadar yapılması gerekir?

Hakimin reddi sebebini bilen tarafın, ret talebini en geç ilk duruşmada ileri sürmesi gerekir.

Hakimin reddi hangi mahkeme?

Hakimin reddi istemi, reddi istenen hakim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. Reddedilen hakimin iştirak etmemesinden dolayı mahkeme teşekkül edemez veya mahkeme tek hakimden oluşuyor ise, ret istemi o yerde asliye hukuk hakimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hakim tarafından incelenir.

Reddi hakim kim tarafından incelenir?

Reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevi tek hâkim tarafından yerine getiriliyor ise, o hâkim hakkındaki ret talebi, asliye ceza hâkimi varsa onun tarafından, yoksa en yakın asliye hukuk mahkemesince ...

Hakimin Yasaklılığı halleri nedir?

MADDE 34- (1) Hâkim, aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; talep olmasa bile çekinmek zorundadır: a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında.

Katibin reddi nedir?

Zabıt kâtibinin reddi veya çekindiğini bildirmesi hâllerinde, nedenlerin yerinde olup olmadığını inceleme ve karara bağlama yetkisi, yanında görev yaptığı başkan veya hâkime aittir. Hâkim ve zabıt kâtibi birlikte reddedilmiş veya davadan çekinmişlerse; karar verecek mahkeme hâkime göre belirlenir.

Idare mahkemelerinde tek hakimle görülen davalarda hakimin reddi istemi kim tarafından yapılır?

n Tek hakimle görülen davalarda hakimin reddi istemi, reddedilen hakimin katılmadığı idare veya vergi mahkemesince incelenir ve karara bağlanır.

Idari mahkemeden sonra nereye başvurulur?

İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda farklı bir kanun yolu öngörülmüş olsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir.

Hakimin Yasaklılığı halleri nelerdir?

MADDE 34- (1) Hâkim, aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; talep olmasa bile çekinmek zorundadır: a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında.

Savcı taraf mıdır?

Savcının görevi, en genel anlamıyla, soruşturmayı yürütmek ve kovuşturma sırasında iddia makamını işgal etmektir. ... Bu durumda akla gelen temel sorun, savcının tarafsızlığıdır. Savcının Tarafsızlığı Ceza Muhakemesi Kanunumuzda cumhuriyet savcısının tarafsızlığına ilişkin açık bir düzenleme bulunmamaktadır.