Katma Değer Vergisi nelerden alınır?

İçindekiler:

  1. Katma Değer Vergisi nelerden alınır?
  2. Katma değer vergisini kim öder?
  3. Katma Değer Vergisinde iktisadi mükellef nedir?
  4. KDV neden uygulanır?
  5. Artı KDV ne demek?
  6. Katma değer vergisi ne tür bir vergidir?
  7. Nihai mükellef nedir?
  8. KDV fiili mükellefi kimdir?
  9. %18 KDV nedir?
  10. Artı KDV nasıl hesaplanır?
  11. %18 KDV neden alınır?
  12. KDV uygulaması ne zaman başladı?

Katma Değer Vergisi nelerden alınır?

Katma Değer Vergisi, mal ve hizmet teslimlerinden alınan, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. KDV'nin yasal dayanağını 3065 Sayılı KDV Kanunu oluşturur. Bu Kanuna göre, bu Kanunda belirtilen ithalat istisnaları dışında kalan her türlü mal ve hizmet ithalatından KDV alınır.

Katma değer vergisini kim öder?

Katma Değer Vergisi (KDV) Türkiye'de gerçekleşen mal ve hizmet teslimlerinde satıcının hesaplayıp alıcıdan tahsil ederek vergi dairesine ödediği vergiye verilen isimdir.

Katma Değer Vergisinde iktisadi mükellef nedir?

Katma değer vergisinin mükellefi esas itibariyle vergiye tabi işlemleri yapanlardır. Ancak Kanunun 8. maddesinde özellik arzeden bazı işlemler de dikkate alınarak verginin mükellefi ayrı ayrı sayılmıştır. ... Mal teslimi ve hizmet ifalarında mükellef, bu malları teslim edenler veya hizmeti yapanlardır.

KDV neden uygulanır?

Katma Değer Vergisi veya kısaca KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. ... Uygulamada ülkeler arasında farklılıklar olmakla birlikte, temel olarak bir mal veya hizmet teslimi yapıldığında, teslim bedeli üzerinden KDV hesaplanır.

Artı KDV ne demek?

Katma Değer Vergisi, mal veya hizmetin üretiminden tüketimine kadar geçen zaman diliminde meydana gelen değer artışının (katma değerin) alıcı tarafından satıcıya vergi halinde ödenmesidir.

Katma değer vergisi ne tür bir vergidir?

Katma Değer Vergisi veya kısaca KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. ... Uygulamada ülkeler arasında farklılıklar olmakla birlikte, temel olarak bir mal veya hizmet teslimi yapıldığında, teslim bedeli üzerinden KDV hesaplanır.

Nihai mükellef nedir?

Nihai mükellef ise vergiyi artık yansıtamayan vergi yüklenicisidir. Kanuni mükellefi ile fiili mükellefi (vergi yüklenicisi) ayrı kişiler olan KDV de vergiyi nihai olarak tüketiciler yüklenmektedir.

KDV fiili mükellefi kimdir?

Fiili Yükümlü: Vergi yükünü gerçekte taşıyanlardır. Yansıma neticesinde vergi yüküne fiilen katlanmak zorunda olan kişi olarak tanımlanır. Örneğin, gümrük vergisini dışarıdan aldığı malı gümrüğe getiren ithalatçı öder. ... KDV kanununa göre vergi yükümlüsü satıcıdır.

%18 KDV nedir?

Unlu mamuller haricinde kalan lüks tüketim malı olmayan süt, yumurta, peynir gibi temel tüketim mallarından yüzde 8 oranında vergi alınır. Mobilya, beyaz eşya, telekomünikasyon, zorunlu ihtiyaç duyulmayan bazı gıdalar gibi temel tüketim ürünleri olmayan mallara yüzde 18 oranında KDV uygulanır.

Artı KDV nasıl hesaplanır?

KDV Nasıl Hesaplanır? KDV hesaplaması, KDV dâhil ve KDV hariç olarak 2 şekilde yapılır. KDV dâhil hesaplaması, temel olarak "KDV hariç ürün fiyatı × (1+KDV oranı)", KDV hariç hesaplaması ise "KDV dâhil ürünün fiyatı ÷ (1+KDV)" formülüyle yapılır.

%18 KDV neden alınır?

%18 KDV uygulanan mallar ise, temel tüketim olmayan ürünlerdir. Bunlar genellikle telekomünikasyon ürünleri, beyaz eşyalar, mobilyalardır ve zorunlu olarak ihtiyaç duyulmayan bazı gıda mallarıdır.

KDV uygulaması ne zaman başladı?

Katma Değer Vergisi İlk Olarak Ne Zaman Uygulanmıştır? Türkiye' de Katma Değer Vergisi 3065 sayılı Yasa ile yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun 1984 yılında çıkarılmıştır. TBMM' de 25.10.1984 tarihinde kabul edilmiştir ve 02.11.1984 tarihinde de Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.