Akdeniz Ateşi tehlikeli bir hastalık mıdır?

İçindekiler:

  1. Akdeniz Ateşi tehlikeli bir hastalık mıdır?
  2. Akdeniz ateşi hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
  3. Akdeniz ateşi hastalığı kimlerde görülür?
  4. FMFI hastalığı ilerlerse ne olur?
  5. Akdeniz Ateşi kronik hastalığa girer mi?
  6. FMF kısırlık yapar mı?
  7. FMF hangi hastalık grubuna girer?

Akdeniz Ateşi tehlikeli bir hastalık mıdır?

2 Ailesel Akdeniz ateşi (FMF) öldürücü müdür? Doğru tedavi edilirse öldürücü değildir. Ancak kolşisin almayan ya dandüzenli kullanmayan hastalarda gelişen amiloidoz zamanla böbrek yetmezliğine yol açar. Bu da yaşam süresini etkileyen ciddi bir durumdur.

Akdeniz ateşi hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Dr. Kiraz, hastalığın tedavisi ile ilgili olarak, "Eğer hastayı iyi tedavi etmezseniz vücutta amiloid birikimi olur ve bu madde başta böbrekler olmak üzere hastanın organlarının yeterli bir şekilde çalışmamasına sebebiyet verir. Bu da zamanla kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği ve karaciğer yetersizliğine yol açar.

Akdeniz ateşi hastalığı kimlerde görülür?

Ailesel Akdeniz ateşi, genellikle Kuzey Afrika, Yahudi, Arap, Ermeni, Türk, Yunan ya da İtalyan atalarının da dahil olduğu Akdeniz kökenli insanlarda görülen kalıtsal bir hastalıktır. Fakat herhangi bir etnik gruptaki insanları da etkileyebilir. Ailevi Akdeniz ateşi genellikle çocukluk döneminde teşhis edilir.

FMFI hastalığı ilerlerse ne olur?

Hastalık uzun dönemde amiloidoz denen başka bir hastalığa yol açabilir. Amiloidozda vücutta değişik organlarda "amiloid" denilen madde birikir, bunun sonucu kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, bilinç kaybı, felç gibi sorunlar ortaya çıkar.

Akdeniz Ateşi kronik hastalığa girer mi?

Kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Bu nedenle de tedavisi ömür boyu planlanmalıdır. Hastaların yüzde 70'inde belirtiler ilk 10 yılda ortaya çıkar. İlk 20 yılda ise hastaların yüzde 90'ında teşhis konulmuştur.

FMF kısırlık yapar mı?

Kolşisin kısırlık yapar mı? Hayır, kolşisin değil ama FMF kısırlık yapabilmektedir.

FMF hangi hastalık grubuna girer?

Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı (FMF) nedir? Ailevi Akdeniz Ateşi, ataklar halinde karın ağrısı, ateş şikayetleri ile kendini belli eden ve akut apandisit ile karıştırılabilen otozomal resesif (çekinik) geçişli kalıtsal bir hastalıktır.