Maddi manevi tazminat davası hangi durumlarda açılır?

İçindekiler:

  1. Maddi manevi tazminat davası hangi durumlarda açılır?
  2. Manevi tazminat hangi hallerde istenir?
  3. Maddi manevi tazminat hangi mahkemeye açılır?
  4. Tazminat miktarının belirlenmesinde neye dikkat edilir?
  5. Mahkemede tazminat davası nasıl açılır?
  6. Tazminat davasi miktari nasil belirlenir?
  7. Tazminat davası Para ödenmezse ne olur?

Maddi manevi tazminat davası hangi durumlarda açılır?

Maddi ve manevi tazminat davası, ölüm, yaralanma veya başkaca maddi zarara neden olan eylem veya işlemi gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişilere karşı açılır. Haksız fiillerde, haksız fiil kimin tarafından işlenmişse, tazminat davası da o kişiye karşı açılır.

Manevi tazminat hangi hallerde istenir?

Manevi Tazminat Nedir?
  • kişilik değerlerinin zedelenmesi (Medeni Kanun 24),
  • isme saldırı (Medeni Kanun 26),
  • nişan bozulması (Medeni Kanun 121),
  • evlenmenin feshi (Medeni Kanun 158),
  • bedensel zarar ve ölüme neden olma (Borçlar Kanunu 56) durumlarından biriyle kişilik haklarının zedelenmesidir (Borçlar Kanunu 58).

Maddi manevi tazminat hangi mahkemeye açılır?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu m. 6 uyarınca maddi ve manevi tazminat davası, tüm davalar için genel yetkili mahkeme olan davalının yerleşim yerindeki, davalı tüzel kişi ise tüzel kişinin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılabilir.

Tazminat miktarının belirlenmesinde neye dikkat edilir?

Tazminatın miktarını olayın ağırlığı belirler. Tabi cismani zarar olmayan işlerde daha çok hakimin görüşleri tazminat miktarını belirler.

Mahkemede tazminat davası nasıl açılır?

Tazminat davası talep konusunu içeren kanuna uygun yazılı bir dilekçe ile görevli ve yetkili mahkemeye başvurulmasıyla açılır. Tazminat davalarında dava konusuna göre görevli ve yetkili mahkemeler değişiklik arz edebilmekle beraber genel olarak davalar Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir.

Tazminat davasi miktari nasil belirlenir?

Yani manevi tazminat talep ettiğiniz bir davada gönlünüzden geçen herhangi bir rakamı isteyebilirsiniz. Kural hakimin bu rakama veya daha düşük bir meblağa hükmetmesidir. Tazminatın miktarını olayın ağırlığı belirler. Tabi cismani zarar olmayan işlerde daha çok hakimin görüşleri tazminat miktarını belirler.

Tazminat davası Para ödenmezse ne olur?

Davalı taraf tazminat ödemesini süresinde yapmaması halinde davacı eş tarafından icra dairesine başvurularak icra takibi başlatabilir. Bu durumda avukat masrafları, İcra Dairesi masrafları, haciz ve satış giderleri gibi ekstra giderlerin tamamı davalı tarafa yükletilir.