Kıdem tazminatına hangi faiz uygulanır?

İçindekiler:

  1. Kıdem tazminatına hangi faiz uygulanır?
  2. Fazla çalışma ücretine hangi faiz uygulanır?
  3. Hangi işçilik alacaklarına hangi faiz uygulanır?
  4. Işçilik alacaklarına hangi tarihten itibaren faiz uygulanır?
  5. Kıdem tazminatına hangi tarihten itibaren faiz uygulanır?
  6. Hangi işçi alacakları en yüksek mevduat faizi?
  7. Faiz nasıl hesaplanır formülü?

Kıdem tazminatına hangi faiz uygulanır?

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin kararında; işçi, kıdem tazminatı alacağı- na 0 oranında ticari faiz talep ettiğine göre, bu oranı geçmemek üzere en yüksek mevduat faizi yürütülmesi gerektiğine hükmettiği görülmektedir.( Yrg. 9. HD. 29.03.2000 tarih, E.2000/666 ve K.2000/4125 sayılı kararı. )

Fazla çalışma ücretine hangi faiz uygulanır?

Buna göre fazla çalışma ücretinin % 25, fazla mesai ücreti % 50 zamlı ödenmesi gerekmektedir. İşveren tarafından fazla çalışma talep edilmesi halinde işçinin yazılı muvafakatinin alınması gerekmektedir. Fazla çalışma ücretine, mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanmaktadır.

Hangi işçilik alacaklarına hangi faiz uygulanır?

Ancak işe başlatmama tazminatı niteliği itibarıyla tazminat olduğundan uygulanması gereken faiz, kanuni faizdir. İş Kanununda işçilik alacakları için özel olarak faiz öngörülmemişse, yasal faiz uygulanır.

Işçilik alacaklarına hangi tarihten itibaren faiz uygulanır?

Faiz başlangıcı; işçi tarafından gönderilen ihtarnamenin tebliğinden itibaren 1 aylık sürenin bittiği gündür. Ayrımcılık tazminatında da uygulanacak faiz yasal faizdir. Faiz başlangıcı ise işveren temerrüde düşürülmüş ise temerrüt tarihi, temerrüde düşürülmemiş ise dava tarihidir.

Kıdem tazminatına hangi tarihten itibaren faiz uygulanır?

Emekliliğe hak kazanma belgesi işverene bildirilmemişse, işverence kıdem tazminatı olarak ilk taksitin ödendiği tarih bakiye kıdem tazminatı için de faiz başlangıcı olmalıdır. Böyle bir taksit ödemesi de olmadığı durumlarda faiz başlangıcı, davanın açıldığı ya da icra takibinin başladığı tarihtir.

Hangi işçi alacakları en yüksek mevduat faizi?

şeklindedir. Dolayısıyla, kıdem tazminatına uygulanacak faiz, bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizdir. Kıdem tazminatı, işçinin işten ayrıldığı tarih itibariyle muaccel olacağından, faizin başlangıç tarihi de fesih tarihidir.

Faiz nasıl hesaplanır formülü?

"anapara*faiz oranı*vade (gün)/36500" formülü ile brüt olarak hesaplanan formüle mevduat faiz oranı hesaplama denilir. Mesela; yıllık %14,00 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 20 bin TL para yatırılması durumunda: 20.000 TL*14,00*30/365,13 TL 30 günlük brüt faiz getirisi elde edilir.