Siroz olan kaç yıl yaşar?

İçindekiler:

  1. Siroz olan kaç yıl yaşar?
  2. Sirozun komplikasyonu nelerdir?
  3. Siroz baslangici nasil anlasilir?
  4. Siroz türleri nelerdir?
  5. Siroz hangi tahlille anlaşılır?

Siroz olan kaç yıl yaşar?

Dünya geneline bakıldığında siroz hastalarının ömrünün 1 ile 20 yıl arasında değiştiği görülebilir, yine de siroz hastası birisinin en fazla 20 yıl yaşabileceği hakkında net bir hüküm vermek doğru bilgi olmayacaktır.

Sirozun komplikasyonu nelerdir?

Karaciğer sirozunda gelişebilecek en ciddi komplikasyonların başında gelmektedir. Tüm nedenlere bağlı sirozda karaciğer kanseri gelişebilir ancak özellikle hepatit B, hepatit C, yağlı karaciğer hastalığı ve karaciğerde demir birikimiyle karakterize hemokromatozis'de hepatosellüler karsinom gelişme riski yüksektir.

Siroz baslangici nasil anlasilir?

Siroz hastalarında rastlanan karaciğer sertliği, büyümesi, karaciğer kenarlarının belirginleşmesi, dalak büyümesi ve karında sıvı birikimi elle muayene sırasında saptanabilir. Ayrıca sarılık, ödem ve vücutta morarmalar da ilk muayenede göze çarpan teşhis kriterleri arasında yer alır.

Siroz türleri nelerdir?

Siroz çeşitleri ve evreleri
  • Mikronodüler siroz: Çapı 3mm'den küçük nodüllerin bulunduğu siroz tipi. Alkolik siroz bu grupta yer alır.
  • Makronodüler siroz: Nodüllerin çapı 3 – 5 mm arasında değişir. Kronik viral hepatite bağlı siroz bu gruba girer.
  • Karışık tip: Her iki tip siroza ait özellikleri taşır.

Siroz hangi tahlille anlaşılır?

AST de ALT gibi en çok karaciğer, kalpte; az oranda böbrek ve kaslarda bulunan bir enzim türüdür. Normal, sağlıklı kişilerde AST değerleri düşüktür. Ancak bir sorun olduğunda bu değer yükselir. En fazla hepatit, karaciğerdeki hasar, siroz gibi sorunları teşhis etmek için AST değerlerine bakılır.