Çekimli fiil ve ek fiil nedir?

İçindekiler:

  1. Çekimli fiil ve ek fiil nedir?
  2. Bir kelimenin isim mi sıfat mı olduğunu nasıl anlarız?
  3. Tartışma isim fiil mi?
  4. Çalışma isim fiil mi?
  5. Uçuş isim fiil mi?
  6. Uçurtma isim fiil mi?

Çekimli fiil ve ek fiil nedir?

Tanım: Ek-fiil (ek-eylem, imek fiili, cevher fiil), Türkçede isimlerin ve isim soylu kelimelerin sonuna gelerek onların yüklem olarak kullanılmalarını sağlayan, ayrıca basit zamanlı fiillerden birleşik zamanlı fiil yapan çekim ekleridir.

Bir kelimenin isim mi sıfat mı olduğunu nasıl anlarız?

Cevap. Cümlede eğer isimden önce geliyorsa ve o ismin şekli/rengi/biçimi ile belirtiyorsa o sözcük sıfattır. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için ilk olarak *ismin* önüne gelmelidir. Askılık gibi isimlerden önce gelen isimler onların özelliğini belirtiyorsa o sıfattır.

Tartışma isim fiil mi?

Evet, tartışma kalıcı addır çünkü ad eylem yapmalta kullanılan "-ma" eki kullanılmıştır ve artık bir şeyin adı olarak kullanılmaktadır. ÖR: Kendi aranızda tartışma yapmayın. (Burada kalıcı ad.

Çalışma isim fiil mi?

Çalışma kelimesi ma eki aldığı için fiilimsidir. Ancak lar çoğul ekini aldığı için adlaşır. Yani isimdir.

Uçuş isim fiil mi?

→Ken,alı,asiye,ip,ınca,arak,madan,meksizin,dığında,a-a, r-maz, cesine Bu ekler fiillere gelerek fiilleri isim yapan eklerdir. Sorumuza gelecek olursak; Uçuş kelimesiyle kalıcı olmayan fiilimsiyi şöyle kurarız; → Ankara'ya ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Burada uçuş kelimesi fiile gelerek isim yapmıştır.

Uçurtma isim fiil mi?

havadaki uçurtmayı rüzgar götürdü. uçurtmayı-------> isim fiil -ma,ış,-mak tan aklımızda kalabilir ve olumsuz da yapılabilir.