Boğazda sertlik hissi neden olur?

İçindekiler:

  1. Boğazda sertlik hissi neden olur?
  2. Globus ne tetikler?
  3. Boğazda dolgunluk hissi nedir?
  4. Yutkunurken boğazda yumru hissi neden olur?

Boğazda sertlik hissi neden olur?

Bu nedenler arasında enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, diş apseleri, kızamık, guatr, kabakulak, farenjit, larenjit, reflü, romatizmal hastalıklar, panik atak, stres ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan diğer hastalıklar sayılabilir. Boğaz şişliğinin en sık görülen nedeni enfeksiyonlardır.

Globus ne tetikler?

Gıdalardan ise en fazla boğaz reflüsüne neden olan yiyecek ve içecekler; aşırı kahve içmek, alkollü içecekler, yağlı yiyecekler, asitli içecekler, hazır meyve suları, kakaolu ve çikolatalı yiyecekler, fazla salçalı ve baharatlı yiyecekler ve yağlı yiyecekler yapar.

Boğazda dolgunluk hissi nedir?

Boğazda yumru veya yabancı bir madde varmış, yutkunmakla gidecekmiş gibi olup gitmiyor hissine globus adı verilir. Bu his çoğunlukla bir şey yemekle veya içmekle hafifler, ancak bir süre sonra tekrar ortaya çıkar. Muayenede çoğunlukla yabancı bir madde veya yumru görülmez.

Yutkunurken boğazda yumru hissi neden olur?

Gırtlak kaslarında aşırı gerginlik nedeniyle ortaya çıkar. Boğazdaki yumru hissi için en önemli nedenlerden biri, boğazın altında bulunan krikofaringeal kasında bir spazm olduğu belirtildi. Yutma güçlüğü ayrıca boğazdaki hipofarenks veya gırtlak bölümlerindeki bir iltihaplanma ile tetiklenebilir.