Mahkeme kararı icraya nasıl verilir?

İçindekiler:

  1. Mahkeme kararı icraya nasıl verilir?
  2. Mahkeme kararı ne zaman icraya verilir?
  3. Ilamlı icra ödenmezse ne olur?
  4. Kısa karar icraya konulabilir mi?
  5. Sulh hukuk mahkemesi kararları kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
  6. Ilamlı icra takibi hangi durumlarda yapılır?
  7. Kısa karar ile icra takibi devam eder mi?
  8. Hangi kararlar kesinleşmeden icraya konulabilir?
  9. Nafaka davası kesinleşmeden vekalet ücreti icraya konulabilir mi?
  10. Ilamlı icra takibi ne zaman düşer?

Mahkeme kararı icraya nasıl verilir?

Hukuk Mahkemesi tarafından lehinize verilmiş ve para borcunu içeren bir mahkeme kararı varsa, bu kararın verilmesine müteakip sonra, karşı tarafın bu yaptırımı ve parayı ödemeyeceğini düşünüyorsanız; bu mahkeme kararı (ilam) ile icra takibi başlatarak almanız gereken parayı icra yoluyla alabilirsiniz.

Mahkeme kararı ne zaman icraya verilir?

Mahkeme kararının icraya konu olması için kesinleşmesine gerek yoktur. Mahkeme tarafından nafaka gibi belli dönemlerde ödenmesi gereken borçlar oluştuğu takdirde, mahkeme kararı vermesinden itibaren her döneme ilişkin olarak icra takibi yapılabilecektir.

Ilamlı icra ödenmezse ne olur?

Borçlu, bu süre içinde borcunu yerine getirmezse, ilam hükmü icra müdürü tarafından zorla icra edilir. ... Borçlu, 7 gün içinde borcunu ödemez ve icranın geri bırakılması kararı da gösteremezse, alacaklının talebi ile cebri icraya devam edilir.

Kısa karar icraya konulabilir mi?

Kısa karar ise esasında bir duruşma tutanağı olduğu için İİK m. 68 anlamında bir belge sayılsa da ilam sayılmadığından ilamlı takip yapılması mümkün değildir. Aynı şekilde ara karar da nihai bir mahkeme kararı olmayıp ilam sayılamayacağından bu karara dayanılarak da ilamlı takip yapılamaz.

Sulh hukuk mahkemesi kararları kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Mahkeme ilamının icraya konulabilmesi için kesinleşme, kural olarak şart değildir.

Ilamlı icra takibi hangi durumlarda yapılır?

Alacaklının elinde bir mahkeme kararının (ilam), mahkeme önünde yapılan sulh, kabul veya feragatin, hakem kararının, noter senedinin veya temyiz ve icra kefaletnamelerinin bulunduğu hallerde başvurulan takip yoludur.

Kısa karar ile icra takibi devam eder mi?

Kısa karar ise esasında bir duruşma tutanağı olduğu için İİK m. 68 anlamında bir belge sayılsa da ilam sayılmadığından ilamlı takip yapılması mümkün değildir. Aynı şekilde ara karar da nihai bir mahkeme kararı olmayıp ilam sayılamayacağından bu karara dayanılarak da ilamlı takip yapılamaz.

Hangi kararlar kesinleşmeden icraya konulabilir?

Gayrimenkulün aynına ilişkin ilamlarda, ilamın eki niteliğinde yer alan hükümler de kesinleşmeden icraya konulamaz. Örneğin tapu iptali ve tescil davasında, hükmün tapu iptali kısmının kesinleşmesi beklenip, eklenti niteliğinde olan yargılama giderleri ve vekalet ücretinin icraya konulması mümkün değildir.

Nafaka davası kesinleşmeden vekalet ücreti icraya konulabilir mi?

Bu kalemlerin kesinleşmesi ve infazı ancak bir bütün olarak ilamın kesinleşmiş olmasına bağlıdır. Dolayısıyla,ilamın esas hakkındaki hükmü kesinleşmeden vekalet ücreti ve yargılama giderlerine ilişkin hüküm bölümü ayrıca infaz ve icra takibine konu edilemez(HGK'nun 05.10.20/12-5/554 K.).

Ilamlı icra takibi ne zaman düşer?

İlamlı icra takiplerinde zamanaşımı 10 yıldır. 10 yıl süreyle hiçbir işlem yapılmayan icra dosyaları kendiliğinden düşer.