Veraset nedir nasıl alınır?

İçindekiler:

  1. Veraset nedir nasıl alınır?
  2. Veraset ilamı nedir ne işe yarar?
  3. Veraset ilamı çıkarmak için neler gerekir?
  4. Noterden mirasçılık belgesini kimler alabilir?
  5. Veraset ilamının süresi var mı?

Veraset nedir nasıl alınır?

Veraset ilamı Medeni Kanun'unun 598. Maddesinde düzenlenmiştir. Mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset ilamı kimlerin hangi oranda mirasçı olduğunu gösteren bir belgedir. Bu belge ile mirasbırakan öldükten sonra mirasçısının kimler olduğunun ve miras paylarının ispatı sağlanır.

Veraset ilamı nedir ne işe yarar?

Mirasçılık belgesi (veraset ilamı), içeriğinde isimleri yazılı kişilerin mirasçılığına karine oluşturan, terekede bulunan mal ve haklar üzerinde tasarrufta bulunabilmeleri için mirasçılıklarını ispat etmeye yarayan belgedir.

Veraset ilamı çıkarmak için neler gerekir?

Veraset ilamı için gerekli olan belgeler nüfus kayıt örneği, ölüm belgesi ve veraset ilamı için dilekçedir. Sulh Hukuk mahkemeleri nüfus kayıtlarını ilgili nüfus birimlerinden talep eder, eğer tanık dinlenmesine ya da bilirkişi incelemesine gerek olmadığına karar verirse bir duruşma ile ilam alınır.

Noterden mirasçılık belgesini kimler alabilir?

Mirasçılık Belgesini Kimler Talep Edebilir? TMK madde 598'e göre mirasçılık belgesini yasal veya atanmış her mirasçı talep edebilir. Bu şu demektir, kan bağınız ve akrabalık ilişkileriniz dolayısıyla mirasçı olabileceğiniz gibi, miras bırakan kişi sizi vasiyetnamesine dahil etmiş de olabilir.

Veraset ilamının süresi var mı?

Veraset ilamı, veraset durumunda bir değişiklik olmadığı ya da itiraz edilmediği sürece geçerliliğini korur. Buna karşılık veraset ilamı almak için noter ya da Sulh Hukuk Mahkemelerine en geç 1 ay içinde başvurmanız şarttır. Bu anlamda veraset ilamı süresi murisin vefatının hemen ardından başlar.