Matah bir adam ne demek?

İçindekiler:

  1. Matah bir adam ne demek?
  2. Kanaatkar olmak ne demek?
  3. Matah ne demek Arapça?
  4. Az tamah çok ziyan getirir ne anlama gelir?
  5. Vefalı olmak ne anlama gelir?
  6. Faziletli insan ne demek?
  7. Daha çoğunu istememek kanaat etmek nedir?
  8. Kibirli insan nasıl olur?

Matah bir adam ne demek?

Matah bir insan ne demek? Değerli, kıymetli olmadığı halde öyle imiş gibi gösterilen şey veya kimse: “Kendini bir matah zannediyor.” Karşıma geçmiş de matah satarsın (Pir Sultan Abdal).

Kanaatkar olmak ne demek?

Kanaatkâr olma, elindekini kâfi görüp fazlasını istememe durumu: Zevceniz sâdelik içinde zarif zevkini kanaatkârlıkla mezcedebilmiş (Refik H. Karay).

Matah ne demek Arapça?

Matah kelimesi Türkçe'de "ticari eşya" anlamına gelir. Arapça matāˁ متاع z "ticari eşya" sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için meta maddesine bakınız. Matah kelimesi tarihte bilinen ilk kez "değerli eşya (olumsuz cümlelerde)" İbrahim Alaattin (Gövsa), Yeni Türk Lugatı (1930) eserinde yer almıştır.

Az tamah çok ziyan getirir ne anlama gelir?

[1] "Hırslı ve pinti insan her zaman zararlı çıkar." anlamında bir söz. Sayfa en son 18.35, 25 Haziran 2020 tarihinde değiştirildi.

Vefalı olmak ne anlama gelir?

Vefalı olma kısaca kendisine yapılan iyilikleri unutmama ve gerektiğinde karşılığını ödeme anlamına gelir.

Faziletli insan ne demek?

Fazilet sahibi erdemli ve ahlaklı anlamına gelmektedir. Ruhun iyi alışkanlıkları sindirmesine ve iyi niteliklerin seçim konusunda öne çıkmasına olanak tanır. ... Diğer anlamları ile cömert, başkalarına yardım eden, fırsatları başkaları için iyi kullanan olarak da geçmektedir.

Daha çoğunu istememek kanaat etmek nedir?

Yetinmek ne demek çok kısa? (-le) Bir şeyi kendisi için yeter bularak daha çoğuna gerek görmemek, daha çoğunu istememek, kanaat etmek, iktifa etmek: “Çaydan hazzetmez, sabah kahvaltılarında dahi kahveyle yetinir.” -A.

Kibirli insan nasıl olur?

Kibirli insanlar, insanları hiçe sayar, olumlu özelliklerin sadece kendilerine ait olabileceğini düşünürler. Hata yapmaktan ve insanlar arasında küçük düşürülmekten korkarlar. Eleştiriyi kabul etmezler. İnsanlara tepeden bakar onların hatalarını sık sık dile getirirler.