Büyük harflerin kullanıldığı yerler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Büyük harflerin kullanıldığı yerler nelerdir?
  2. Büyük harflerin yazım kuralları nelerdir?
  3. Hangi harfler her zaman büyük yazılır?
  4. Takma isimler büyük harfle yazılır mı?
  5. Hangi kelimelerin başındaki harfler büyüktür?
  6. Cümlelerin ilk harfi nedir?
  7. Cümlede neler büyük harfle başlar?
  8. Hangisi büyük harfle başlamaz?
  9. Meslek adları nasıl yazılır TDK?

Büyük harflerin kullanıldığı yerler nelerdir?

Özel isimler, yer, devlet, millet, ülke, hitap, makam, mevki, dergi, kitap ve birçok farklı kelime büyük harfle başlar bu sebeple büyük harflerin kullanıldığı alanlar oldukça yaygındır.

Büyük harflerin yazım kuralları nelerdir?

Büyük harfle küçük harf arasında okunuş olarak fark olmasa da yazılış olarak büyük farklar vardır....Büyük Harflerin Kullanımı
  • Cümle büyük harfle başlar, dizeler de genellikle büyük harfle başlar. ...
  • Noktayla, iki noktayla, üç noktayla, soru ve ünlem işaretleriyle biten cümlelerden sonra gelen cümleler büyük harfle başlar.
Daha fazla öğe...

Hangi harfler her zaman büyük yazılır?

6. Millet, boy, oymak adları büyük harfle başlar: Alman, Arap, İngiliz, Japon, Rus, Türk; Kazak, Kırgız, Oğuz, Özbek, Tatar; Hacımusalı, Karakeçili vb. 7. Dil ve lehçe adları büyük harfle başlar: Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça, Arapça; Oğuzca, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca vb.

Takma isimler büyük harfle yazılır mı?

Takma adlar da büyük harfle başlar: Muhibbi (Kanuni Sultan Süleyman), Demirtaş (Ziya Gökalp), Tarhan (Ömer Seyfettin), Aka Gündüz (Hüseyin Avni, Enis Avni), Kirpi (Refik Halit Karay), Deli Ozan (Faruk Nafiz Çamlıbel), Server Bedi (Peyami Safa), İrfan Kudret (Cahit Sıtkı Tarancı), Mehmet Ali Sel (Orhan Veli Kanık) vb.

Hangi kelimelerin başındaki harfler büyüktür?

Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb. 17.

Cümlelerin ilk harfi nedir?

1- Cümlelerin başındaki her kelimenin ilk harfi büyük yazılır.

Cümlede neler büyük harfle başlar?

1) Cümle büyük harfle başlar Cümle içerisinde tırnak veya yay ayraç içinde verilen cümleler de büyük harfle başlar ve sonlarına soru işareti, ünlem, nokta gibi uygun noktalama işaretleri konur. İki çizgi arasında verilen açıklama cümleleri ise büyük harfle başlamaz.

Hangisi büyük harfle başlamaz?

UYARI: Para birimleri büyük harfle başlamaz: avro, dinar, dolar, lira, kuruş, liret vb. UYARI: Özel adlar yerine kullanılan “o” zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz. UYARI: Müzikte kullanılan makam ve tür adları büyük harfle başlamaz: acemaşiran, acembuselik, bayati, hicazkâr, türkü, varsağı, bayatı vb.

Meslek adları nasıl yazılır TDK?

> Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar, lakaplar, meslek ve rütbe adları büyük harfle başlar.