Stopaj kim tarafından ödenir?

İçindekiler:

  1. Stopaj kim tarafından ödenir?
  2. Ev sahibi stopaj öder mi?
  3. Kira stopajı hangi hallerde ödenir?
  4. Vekalet Ücreti stopajı kim öder?
  5. Hangi durumlarda stopaj ödenmez?
  6. Dükkan kira stopajı ne zaman ödenir?
  7. Stopaj ödenmezse ne olur?
  8. Işyeri kira ödenmezse ne olur?
  9. Icra tahsilatında makbuz kime kesilir?
  10. Karşı vekalet ücreti net mi brüt mü?
  11. Depoya stopaj ödenir mi?

Stopaj kim tarafından ödenir?

Stopaj vergisi, gelir ve kurumlar vergisine tabi olan kazançlara ilişkin vergi tutarının, elde edilen gelir henüz sahibine geçmeden kesilmesi ve iş sahibi adına vergi dairesine yatırılması yoluyla tahsil edilen bir vergi türüdür.

Ev sahibi stopaj öder mi?

Mal sahibi kira stopajı ödemez. Ancak kiracı ile yaptığı sözleşmedeki bürüt kira bedeli üzerinden her ay oranında stopaj kesintisi olacağını bilmelidir. Gayrimenkul sahibi stopaj ödemekle sorumlu değildir.

Kira stopajı hangi hallerde ödenir?

Her yılın başında belirtilen vergi takvimine göre iki eşit taksit olarak ödenebilmektedir. Ayrıca gelir kapsamında bulunan kira stopaj hesaplamaları her sene mart ayında beyan edilmektedir. Gelir vergisi kapsamındaki kira stopaj vergisi ise her yılın Mart ve Temmuz Aylarında ödenmektedir.

Vekalet Ücreti stopajı kim öder?

Vekalet ücretini ödemekle yükümlü olanlarca, ücretli olarak çalışan avukatların işverenlerine yapılan vekalet ücreti ödemelerinden tevkifat yapılmayacak, işverenin vekalet ücretini avukata ödemesi esnasında ise işverence ücret hükümlerine göre tevkifat yapılacaktır.

Hangi durumlarda stopaj ödenmez?

Basit usulde ticari kazanç elde edenler, stopaj ödemek ile yükümlü değildir. Buna ilaveten, basit usulde vergi mükellefi olanların yanında çalışanlar, 'diğer ücretli' statüsünde olduğundan vergi karnesi alarak sabit tutarda vergi öder. Bu nedenle ücretlerinden stopaj kesilmez.

Dükkan kira stopajı ne zaman ödenir?

Ticari gayrimenkullerin üzerinden ödenmesi gereken bir vergi olarak kira stopajı öne çıkar. Bu ödeme 1 yıl içerisinde mart ve temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit üzerinden ödenir.

Stopaj ödenmezse ne olur?

Ancak, işyeri kira ödemelerinde, kiracının stopaj (vergi kesintisi) yapmaması halinde, mal sahibinin de müteselsilen sorumlu olacağı yönünde, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir belirleme bulunmuyor. Bu nedenle, kiracının stopajı vergi dairesine yatırmamasından dolayı, işyeri sahibinin sorumluluğu yoktur.

Işyeri kira ödenmezse ne olur?

İşyeri kirasını ödemeyen kiracıya ne yapılır? Bu husus, kanunda kiracının temerrüde düşmesi ile açıklanıyor. İşyeri sahibi kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.

Icra tahsilatında makbuz kime kesilir?

(3) Vekalet ücretinin, borçlu (davayı kaybeden) tarafından, icra ve iflas müdürlükleri aracılığıyla avukata ödendiği durumlarda, avukat tarafından serbest meslek makbuzunun borçlu (davayı kaybeden) adına düzenlenmesi gerekmektedir.

Karşı vekalet ücreti net mi brüt mü?

Hesaplanan KDV hariç vekalet ücreti tutarı aynı zamanda brüt vekalet ücretine eşittir.

Depoya stopaj ödenir mi?

Stopaj yani tevkifat vergisini emlak sektörü açısndan detaylandıracak olursak; Kira stopajı kavramı bir taşınmazın (işyeri, ofis, depo vb.) aylık kira bedeli üzerinden devlete ödenen bir vergi kalemidir. ... Brüt kira bedelinin 20%'si alınarak ortaya çıkan rakam stopaj vergisi başlığında ödenir.