Ahmet Yesevi Kimdir ve Eserleri Nelerdir?

İçindekiler:

  1. Ahmet Yesevi Kimdir ve Eserleri Nelerdir?
  2. Ahmet Yesevi eserlerini hangi dilde yazmıştır?
  3. Hoca Ahmet Yesevi neler yapmıştır?
  4. Ahmet Yesevi Anadoluda yaşadı mı?
  5. Imam Ahmet Yesevi kimdir?

Ahmet Yesevi Kimdir ve Eserleri Nelerdir?

Hayatı, Hikmetleri. Batı Türkistan'ın Sayram şehrinde doğmuş ve tasavvufi marifetleri Buhara muhitinde edinmiş bulunan Hoca Ahmed Yesevî, tarikat kurucusu, şair ve din büyüğü olarak Türk dünyasının manevî hayatını etkilemiş nâdir kişilerdendir. ... Burada ilk tasavvuf terbiyesini Arslan Babadan aldı.

Ahmet Yesevi eserlerini hangi dilde yazmıştır?

Ahmed Yesevî'nin Dîvân-ı Hikmet ve Fakrnâme adlı eserlerinden bahsedilmektedir. Dîvân-ı Hikmet'in ve dolayısıyla Ahmed Yesevî'nin dili, Kutadgu Bilig'in yazıldığı ve müellifi Kaşgarlı Mahmud'un -Türkçenin en yüksek şekli kabul ettiği- “Hakaniye Lehçesi”, yani Karahanlı Türkçesi olmalıdır.

Hoca Ahmet Yesevi neler yapmıştır?

Ahmet Yesevi ise öğretisini hocası Arslan Baba'dan aldığı “ehl-i beyt” sevgisi ve bu doğrultudaki tasavvuf anlayışı üzerine kurdu. Bir Türk sufi tarafından kurulan bu ilk büyük “Türk tarikatı”, önce Maveraünnehir, Taşkent ve çevresi ile batı Türkistan'da etkili olmuştur.

Ahmet Yesevi Anadoluda yaşadı mı?

Ahmet Yesevi, 1093 yılında bugünkü Kazakistan'ın Çimkent şehrinin doğusundaki Sayram kasabasında doğmuştur. ... Daha sonra Horasan, İran ve Azerbaycan'da yaşayan Türkler arasında yayılan Yesevi tarikatı, 13 yüzyıldan başlayarak göçlerle Anadolu'ya, oradan da Balkanlara ulaşmıştır.

Imam Ahmet Yesevi kimdir?

Tarihte bilinen ilk büyük Türk mutasavvıfı unvanını taşır. Tam adı: Ahmed bin İbrâhim bin İlyâs Yesevî idi. Yesevîlik adı verilen tasavvufî akımının mimârı olan "Hazret-i Türkistan" nâmıyla da meşhur "Hâce Ahmed Yesevî" müridi Hacı Bektaş Veli gibi bir İslâm âlimidir.