Antipsikotik ilaç isimleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Antipsikotik ilaç isimleri nelerdir?
  2. Şizofreni ilaçları nasıl kullanılır?
  3. Antipsikotik ne zaman kullanılır?
  4. Antipsikotik ne işe yarar?
  5. Antipsikotik ilaçların etkisi ne zaman başlar?
  6. Antipsikotik yan etkileri nedir?
  7. Antipsikotik ilaçlar zararlı mı?
  8. Antidepresanı birden bırakırsak ne olur?

Antipsikotik ilaç isimleri nelerdir?

Atipik antipsikotikler: klozapin, risperidon, olanzapin, ketiapin, amisülprid, ziprasidon, aripiprazol.

Şizofreni ilaçları nasıl kullanılır?

Şizofrenide kullanılan ilaçlar, ancak düzenli kullanıldıklarında etkili olmaktadırlar. Bu nedenle, ilaç tedavisinin her gün, aksatılmadan sürdürülmesi gerekir. Ancak, ağızdan ilaç kullanımı yerine, iki-dört haftada bir eşdeğer dozlarda kalçadan yapılacak iğnelerle de tedavi tercih edilebilir.

Antipsikotik ne zaman kullanılır?

İlk olarak 1950'li yıllarda keşfedilen antipsikotikler psikotik bozukluklar ve mani gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu. Bugün ise bu grup ilaçlar sadece bu rahatsızlıklarda değil depresyon, dürtü kontrol bozukluğu gibi birçok farklı hastalıkta da kullanılmaktadır.

Antipsikotik ne işe yarar?

Antipsikotik ilaçlar, şizofrenideki düşünce bozukluğu, hallüsinasyonlar ve delüzyonlar gibi gürültülü psikoz belirtilerini giderir ve nüksü önlerler. Genellikle apatik, içine kapanık hastalarda daha az etki gösterirlerse de, bazen hastanın aktivitesini artırıcı etki de gösterebilirler.

Antipsikotik ilaçların etkisi ne zaman başlar?

Antipsikotik ilaçların etkili olması ne kadar zaman alır? Kimi kişilerin belirtilerinde, antipsikotik ilaçları almaya başladıktan sonraki bir hafta içinde iyileşmeler olur. Ancak, ilacın etkili olması için altı hafta ile birkaç ay arasında bir zaman gerekebilir.

Antipsikotik yan etkileri nedir?

Antipsikotiklerin diğer sık görülen yan etkileri arasında ağız kuruluğu, kabızlık, idrar yapmada güçlük, kalp ritminin bozulması ve özellikle ayağa kalkma ile kendisini gösteren tansiyon düşüklüğü (postural hipotansiyon) bulunur.

Antipsikotik ilaçlar zararlı mı?

Şizofreni ve benzeri bozuklukların tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçlar kan şekeri yükselmesi, kan yağlarının yükselmesi gibi ciddiye alınması gereken metabolik yan etkilere neden olabilirler.

Antidepresanı birden bırakırsak ne olur?

Diğer ilaçlar gibi antideprasanlar aniden bırakılırsa yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. En sık görülen belirtiler baş dönmesi, dengesiz yürüme, yorgunluk ve baş ağrısıdır. Ayrıca hastalık kısa bir süre tekrar nüksedebilir. Depresyon ve aşırı sinirlilik görülebilir.