Payanda olmak ne demek?

İçindekiler:

  1. Payanda olmak ne demek?
  2. Inşaatta payanda ne demek?
  3. Mimaride payanda ne demek?
  4. Payandalı yapı nedir?
  5. Eli böğründe olmak ne demek?
  6. Eli böğründe mimari ne demek?
  7. Yatay Hatıl ne demek?
  8. Mimaride revak ne demek?
  9. Merteğe nedir?
  10. Eli böbreğinde kalmak ne demek?
  11. Eliböğründe ne demek?
  12. Hatıl hangi tür yapılarda hangi amaçlarla inşa edilir?
  13. Hatıl ve lento nedir?
  14. Revak avlu nedir?
  15. Türk ve islam mimarisinde 3 canlı ve üstü kapalı önü açık mekana ne ad verilir?
  16. Cumbanın amacı nedir?

Payanda olmak ne demek?

destek olmak, arka çıkmak.

Inşaatta payanda ne demek?

Payandalar bir çok çeşitli anlamlarda kullanılır: Bizim makalemizde incelediğimiz "mimari" sözlük anlamı ise; ahşap yöntemine dayalı eski Türk mimarisinde zemin katın üstündeki çıkma bölmeyi (cumba) desteklemeye yarayan dayanaklara inşaat payanda malzemeleri adı verilir.

Mimaride payanda ne demek?

Mimari lügatında ahşap tekniğine dayalı eski Türk mimarisinde zemin katın üstündeki çıkma bölmeyi (cumba) desteklemeye yarayan dayanaklara payanda adı verilir.

Payandalı yapı nedir?

Payandalar; çatı saçak çıkmaların yada konsol çıkmaların yükünü taşımak amacıyla çaprazlama montajlanan yapı elemanları olarak bilinmektedir. Günümüzde yük taşımak amacıyla kullanılabildiği gibi estetik olarak da yapıları süslemek amacıyla kullanılabilmektedir.

Eli böğründe olmak ne demek?

sf. Başarısız, zavallı (kimse).

Eli böğründe mimari ne demek?

ELİ BÖĞRÜNDE Binâlarda, özellikle eski ahşap evlerde çıkmaların altına aralıklı olarak konan ve cepheye ayrı bir güzellik veren eğik desteklerden her biri, payanda.

Yatay Hatıl ne demek?

Hatıl, ağırlığı yatay bir şekilde dağıtmak ve duvarların dikey doğrultudaki çatlamalarını engelleme amacıyla, duvarın içine yatay olarak konulan ahşap, tuğla ya da betondan imal edilmiş bir tür kiriştir.

Mimaride revak ne demek?

Revak, sırtı bağlı bulunduğu binaya dayalı, ön cephesi açık, üstü örtülü ve örtüsü sütunlarla ya da payelerle taşınan mekana verilen ad. Güneşten ya da yağmurdan korunma amaçlı işlevsel revaklara sundurma adı verilir.

Merteğe nedir?

Mertek : Eğimli çatılarda kaplama altı tahtasının üzerine oturduğu ve yaklaşık 50 cm eksen aralıklı olarak aşıklara oturan örtü konstrüksiyonuna ait çatı elemanıdır. Mertekler, ampirik kabullere göre 2,75-3,00 m açıklıkta mesnetlendirilerek eğilmeye çalışırlar ve kesitleri 5/10 – 6/12 cm'dir.

Eli böbreğinde kalmak ne demek?

Eli Böğründe Kalmak deyiminin anlamı:Çaresiz kalmak, bir şey yapamaz duruma gelmek, başarısızlığa uğramak anlamlarında kullanılmaktadır.

Eliböğründe ne demek?

sf. Başarısız, zavallı (kimse). Bir çeşit kilim motifi.

Hatıl hangi tür yapılarda hangi amaçlarla inşa edilir?

3.3. Kerpiç yapılarda, yapının yatay yüklere, özellikle deprem etkilerine dayanıklılığını arttırmak ve yükleri yaymak için duvarlarda yatay bağlantılar yapılır. Bu bağlantılara hatıl adı verilir.

Hatıl ve lento nedir?

Duvar Üstü Hatıllar: Döşemelerden gelen yüklerin duvarlara düzgün şekilde yayılmasını temin eden yapı elemanlarıdır. ... Lentolar: yığma binada kapı ve pencere üzerindeki duvar parçalarından gelen düşey yükleri, kapı veya pencere bitişiğindeki dolu duvar parçalarına aktaran yapı elemanlarıdır.

Revak avlu nedir?

Revak, sırtı bağlı bulunduğu binaya dayalı, ön cephesi açık, üstü örtülü ve örtüsü sütunlarla ya da payelerle taşınan mekana verilen ad. Güneşten ya da yağmurdan korunma amaçlı işlevsel revaklara sundurma adı verilir.

Türk ve islam mimarisinde 3 canlı ve üstü kapalı önü açık mekana ne ad verilir?

Revak destek, örtü ve bunların bağlandığı duvarı topluca içeren bir mekânın adıdır. Mimarlık tarihinde revak uygulamasının sıcak iklimlerde ortaya çıkarak yayıldığı açıktır. Böyle bir mekân yağmur ve rüzgârdan çok güneşten korunma açısından daha işlevseldir.

Cumbanın amacı nedir?

Evlerin sokağa bakan cephesinde, çevreyi seyretmek için kullanılan cumba, evin cephesini ve sokağı güzelleştiren bir unsur olmasının yanı sıra, geleneksel Türk toplu- munda aile-toplum arasındaki mahremiyet ilişkisini de anlatır.