Siyah yaka nedir?

İçindekiler:

  1. Siyah yaka nedir?
  2. Mavi yakalılar kime denir?
  3. Altın yakalılar kimlere denir?
  4. Kara yakalı ne demek?
  5. Öğretmenler hangi yakalı?

Siyah yaka nedir?

Siyah Yakalı: Madencilik veya petrol endüstrisindeki çalışanlara atıfta bulunmak için veya bazı durumlarda kara borsa faaliyetlerinde bulunan kişilere atıfta bulunmak için kullanılır. Mavi Yakalı: El emeğini kullanan ve saatlik ücret alan işçi sınıfının tanımlanmasında kullanılır.

Mavi yakalılar kime denir?

İşletmelerin ve şirketlerin insan kaynakları tarafından yapılan sınıflandırmaya göre, belli bir ücret karşılığı, el emeğine dayalı işlerde çalışan kişilere mavi yakalı denir. Bununla birlikte bazı işletmelerde üniversite mezunu olmasına rağmen işte tecrübesiz olan kişiler için de mavi yaka terimi kullanılır.

Altın yakalılar kimlere denir?

Peki kimdir bu altın yakalılar? İyi eğitim görmüş, yüksek vasıflı üst düzey beyaz yakalılardır. Bu sınıfa dahil olanların en önemli özellikleri, mevcut olan yüksek teknoloji ürünü iletişim olanaklarını, bilgisayarları ve yüksek teknolojiyle çalışan her türlü araçları kullanabilmeleridir.

Kara yakalı ne demek?

Siyah yaka, çoğunlukla petrol ve madencilik endüstrisinde görev alan çalışanlara denilmektedir. Bazı durumlarda ise kara borsada yer alan ve kara borsa faaliyetlerini yürüten kişilere atıfta bulunmak amacıyla kullanılmaktadır.

Öğretmenler hangi yakalı?

Plazalarda ya da benzeri mekânlarda yoğunlaşan finans, medya, sigorta, muhasebe, emlâk, reklâmcılık, bilişim işlerinde çalışanlar gibi, mimarlar, mühendisler, doktorlar, avukatlar, öğretmenler de –eğer işgüçlerini ücret karşılığında satıyorlarsa– "beyaz yakalı" işçilerdir.