PET ne anlama gelmektedir?

İçindekiler:

  1. PET ne anlama gelmektedir?
  2. PET neden çekilir?
  3. PET ne işe yarar?
  4. PET çektirmek zararlı mı?
  5. PET çekimi böbreklere zarar verir mi?

PET ne anlama gelmektedir?

PET olarak da kısaltılan "positron emisyon tomografisi", 2000'li yıllardan itibaren tüm dünya ile paralel şekilde ülkemizde de kullanılmaya başlanmış olan bir tetkik yöntemidir. Bu yöntem ile insan vücudundaki organ ve dokuların aktivitesi ölçülebilmektedir.

PET neden çekilir?

Pozitron emisyon tomografisi (PET-CT) teknolojisi, bilgisayarlı tomografi (CT) ile birleştirilerek, birçok hastalığın teşhisine olanak sağlayan önemli teknoloji tıbbi görüntüleme yöntemidir. PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır.

PET ne işe yarar?

PET, vücuttaki fizyolojik süreçlerin 3 boyutlu bir görüntüsünü veren ve yıllardır kulanılan bir nükler tıp metodudur. PET cihazının CT ile birleştirilmesi ile anatomik ve fizyolojik bilginin tek seansta elde edilmesini sağlar ve tetkikin doğruluğunu artırır.

PET çektirmek zararlı mı?

Normal PET taramalarında hastalar oldukça yüksek radyoaktif madde ve radyasyona maruz kalırlar. Ancak PET MR tarama yönteminde kullanılan radyoaktif madde oldukça zararsızdır ve radyasyona maruz kalınmadan taramanın gerçekleştirilmesi sağlanır.

PET çekimi böbreklere zarar verir mi?

Diğer radyolojik tetkikler: PET veya PET-CT'de, Sintigrafide ve Göz anjiyosunda kullanılan ilaçlar/boyaların genellikle böbrek hastalıkları ile ilgisi yoktur yani hastalar bu tetkikleri çoğu kez böbrek açısından güvenle yaptırabilirler.