Coğrafi işaretli ürünler neler?

İçindekiler:

  1. Coğrafi işaretli ürünler neler?
  2. Coğrafi işaretli ürün ne demek?
  3. Türkiyede coğrafi işaretli kaç ürün var?
  4. Coğrafi işaretli ürün nasıl alınır?
  5. Coğrafi ürünler ne demek?
  6. Coğrafi işaretli ürünlerin korunmasının amacı nedir?
  7. Coğrafi işaret nedir örnek?
  8. Batman iline ait kaç tane coğrafi işaretli ürün vardır?
  9. Ankara'nın coğrafi işaretli ürünleri nelerdir?
  10. Coğrafi işaretleme nasıl yapılır?
  11. Coğrafi işaret neden önemli?
  12. Coğrafi etiket nedir?
  13. Coğrafi işaret tesciline neden ihtiyaç duyulur?
  14. Coğrafi işaret nedir anlamı?
  15. Coğrafi işaret ne ise yarar?
  16. Ülkemizde kaç adet ürün coğrafi işaret kapsamında koruma altına alınmıştır?
  17. Geleneksel ürün adı ne demek?
  18. YüciTA nedir?
  19. Coğrafi işareti kim verir?
  20. Coğrafi işaret için nereye başvurulur?

Coğrafi işaretli ürünler neler?

Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye'de 5 ürüne coğrafi işaret tescili verildi. Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Aydın kestanesi, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret olarak tescil edildi.

Coğrafi işaretli ürün ne demek?

Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır. Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir.

Türkiyede coğrafi işaretli kaç ürün var?

Türkiye'de 191 coğrafi işaret tescili almış ürün, tescil almak üzere bekleyen 287 ürün var.

Coğrafi işaretli ürün nasıl alınır?

Coğrafi işaret tescil başvurusu, coğrafi işarete konu olan ürünün üreticisi olan gerçek veya tüzel kişiler, tüketici dernekleri, konu ve coğrafi yöre ile ilgili kamu kuruluşları tarafından yapılabilmektedir.

Coğrafi ürünler ne demek?

Coğrafi işaretler, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretlerdir. Bir yörenin herhangi bir ürünü, meyvesi, taş vb. diğer yörelerden farklı olabilir ve herhangi bir sebeple ün kazanmış olabilir.

Coğrafi işaretli ürünlerin korunmasının amacı nedir?

Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adını tescil ile korumanın amaç ve faydalarından biri de, bu tescil ibarelerinin gerekli özelliklere haiz olmayan sahte ürünler üzerinde kullanılmasının önüne geçilerek, tüketicinin yanıltılmasına engel olunması ve tescilli ürünün ününden faydalanılmaması, dolayısıyla tüketicinin ...

Coğrafi işaret nedir örnek?

Bu tip ürünlerin yöreselliğini yasal olarak ifade eden işaretlere de coğrafi işaret denir. Ülkemizde coğrafi işareti almış ürünlere örnek olarak; Antakya künefesi, Kayseri pastırması, Kars kaşarı, Amasya elması, Malatya kayısısı, Antep baklavası gösterilebilir.

Batman iline ait kaç tane coğrafi işaretli ürün vardır?

Batman'dan ise Sason balı, Sason cevizi, Sason çileği, Gercüş mezrone üzümü, Hasankeyf inciri, Hasankeyf bademi, Gercüş keyfi üzümü, Batman kırmızı mercimeği, Gercüş pekmezi, Beşiri cefan kavunu, Gercüş beyaz turp, Batman karpuz çekirdeği, Gercüş cevizli sucuğu, Gercüş üzüm pestili, Sason tütünü, Gercüş sahlebi, Gercüş ...

Ankara'nın coğrafi işaretli ürünleri nelerdir?

Ankara Döneri, Ankara Simidi, Ankara Erkeç Pastırması, Ankara Tava ve Çamlıdere Höşmerim Tatlısı ürünlerinin tescilleri alınmış olup, Ankara Balı, Ankara Tiftiği, Ankara Andezit Taşı ve Ankara Aspir Bitkisi'nin tescil çalışmaları devam etmektedir.

Coğrafi işaretleme nasıl yapılır?

Coğrafi işaret tescili, bireysel bir hak olarak kabul edilmez. Coğrafi işarete konu olan ürünün üreticileri için ortak bir kullanım hakkı sağlamaktadır. Bu kapsamda olan ürünün üreticisi olan kişiler, tüketici dernekleri,ürünle ilgili bölgedeki kamu kuruluşları tarafından başvurusu gerçekleştirilebilir.

Coğrafi işaret neden önemli?

Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişi ya da firmaların tümünü korurken tüketiciyi de korumakta. Geleneksel bilgi ve kültürel değerler de korunurken ülke ekonomisine katkısı tartışılmaz. ... Tescilli coğrafi işaret ile birlikte amblemin kullanımı şart.

Coğrafi etiket nedir?

Coğrafi işaret belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere denir.

Coğrafi işaret tesciline neden ihtiyaç duyulur?

Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tesciline neden ihtiyaç duyulur? ... Coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları ürüne pazarlama gücü katar ve bir tekel hakkı olmayıp ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık eder ve ülke ekonomisine katkı sağlar.

Coğrafi işaret nedir anlamı?

Coğrafi işaret, temel olarak benzerlerinden farklılaşmış ve bu farkı kaynaklandığı yöreye borçlu olan bir yöresel ürün adını ifade eder. Bu anlamda coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir.

Coğrafi işaret ne ise yarar?

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere “coğrafi işaret” (Cİ) denir. ... Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişi ya da firmaların tümünü korur.

Ülkemizde kaç adet ürün coğrafi işaret kapsamında koruma altına alınmıştır?

Günümüzde Türk Patent Enstitüsü'nün verilerine göre 315 adet ürün coğrafi işaret sınıfında tescillenmiştir. Bu sayı Türkiye gibi çok farklı iklim, yer şekilleri, kültürel zenginliğe sahip bir ülke için oldukça yetersizdir.

Geleneksel ürün adı ne demek?

Kanuna göre bir adın “geleneksel ürün adı” olarak tanımlanabilmesi için ilk şart, “coğrafi işaret kapsamına girmemesi ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az 30 yıl süreyle kullanıldığının kanıtlanması”dır.

YüciTA nedir?

YÜciTA gönüllülük esasına dayanan ve Türkiye'nin bir çok bölgesinden, farklı kurum ve kuruluşlardan değişik kesim ve profillerde üyelerden oluşan bir araştırma ağıdır.

Coğrafi işareti kim verir?

Coğrafi işaret tescili, bireysel bir hak olarak kabul edilmez. Coğrafi işarete konu olan ürünün üreticileri için ortak bir kullanım hakkı sağlamaktadır. Bu kapsamda olan ürünün üreticisi olan kişiler, tüketici dernekleri,ürünle ilgili bölgedeki kamu kuruluşları tarafından başvurusu gerçekleştirilebilir.

Coğrafi işaret için nereye başvurulur?

Coğrafi İşaret Onay Süreci Bu doğrultuda başvuru; üretici grupları, ürün ile yetkili dernekler, vakıflar ve veya coğrafi yöre ile ilgili kamu kuruluşları tarafından gerçekleştirilmelidir.