Bademcik taşı niye oluşur?

İçindekiler:

  1. Bademcik taşı niye oluşur?
  2. Bademcik taşı ameliyat gerektirir mi?
  3. Bademcik taşı kendi düşer mi?
  4. Bademcik taşı için hangi doktora gidilir?
  5. Bademcik taşı mı iltihap mı?
  6. Bademcik taşı antibiyotik ile geçer mi?

Bademcik taşı niye oluşur?

Dökülen mukoza hücreleri tükürükle yutulurken bazı kişilerde bademciklerde ki çukurlarda birikir ve sertleşerek bir kitle oluşturur. Bu oluşuma da Bademcik Taşı denir. Ölü mukoza hücrelerinden oluşan bademcik taşı bakteriler için besin kaynağıdır.

Bademcik taşı ameliyat gerektirir mi?

Sürekli oluşan, sert, büyük bademcik taşlarının kesin tedavisi bademciklerin ameliyat ile alınmasıdır (tonsillektomi).

Bademcik taşı kendi düşer mi?

Bademcik taşları ayrıca hiçbir müdahaleye gerek kalmadan, bademcikten kendiliğinden ayrılarak ağız boşluğuna da düşebilirler.

Bademcik taşı için hangi doktora gidilir?

Bademcik taşı olan hastaların çoğu gözeneklerdeki birikintileri sıkıştırma yoluyla çıkartarak temizlemeyi öğrenirler. Ancak öğürme refleksi nedeniyle bunu yapamayanlar zaman zaman bir KBB uzmanına başvurarak, bu uygulamayı boğazı hafifçe uyuşturan spreyler eşliğinde doktorlarına yaptırırlar.

Bademcik taşı mı iltihap mı?

Kronik bademcik enfeksiyonlarında, en sık tonsil kriptaları denilen çukurcuklarda peynirimsi iltihaplar birikebilir ve bunlar yutma esnasında veya dil bacağı ile basılarak dışarı atılırlar. Ancak bazı minerallerin bu iltihapların üzerine çökmesi ile bademcik (tonsil) taşı adını verdiğimiz hastalık ortaya çıkar.

Bademcik taşı antibiyotik ile geçer mi?

· Antibiyotikler: Bazı olgularda antibiyotik ilaçlar, bademcik taşı tedavisinde kullanılabilir. Antibiyotikler ağız içerisindeki bakteri sayısını düşürerek taş oluşumunun ilerlemesini, büyümesini durdurur. Antibiyotik tedavisi, ilaç direnci gibi nedenlere bağlı olarak uzun süreli planlanmamalıdır.