Hipoekoik kitle lezyonu ne demek?

İçindekiler:

  1. Hipoekoik kitle lezyonu ne demek?
  2. Hipoekojen nedir ne demek?
  3. Nodüler lezyon ne demek?
  4. Böbrekte lezyon ne demek?
  5. Lezyon nedir ne demek?
  6. Nodüler lezyon nedir kanser midir?
  7. Lezyon neden olur?
  8. Böbrekte kistik lezyon ne demek?

Hipoekoik kitle lezyonu ne demek?

Hipoekoik lezyon, meme ile tiroit bölgesinde görülen lezyon türüdür. Bu lezyon türü, daha çok yetişkinlerde görülmektedir. Ancak bu, sadece yetişkinlerde görüldüğü anlamına gelmemektedir. Gençlerde hatta çok nadir de olsa çocuklarda dahi görülebilmektedir.

Hipoekojen nedir ne demek?

Yüksek ekojeniteye sahip olan dokulara “hiperekojen” denir ve genellikle medikal ultrasonografide görüntülerde daha açık renkte görülür. Aksine, düşük ekojeniteye sahip dokulara “hipoekojen (hipoekoik)” denir ve genellikle daha koyu renkte görülür.

Nodüler lezyon ne demek?

Nodül tabir olarak, normal olmayan doku büyümesi demek. Normal olmayan büyüme deyince aklınıza hemen kanser gelmesin. Aslında cildimizdeki benlerde anormal doku büyümesi. Aynı şekilde tiroid bozuklukları olan kişilerde, nodüller sık görülüyor veya memede olan anormal doku büyümeleri de nodül olarak tabir ediliyor.

Böbrekte lezyon ne demek?

Böbreğin iyi huylu tümörleri böbrekteki kanser dışı lezyonları ifade eder. Bunlar böbreğin basit kistleri, böbreğin komplike kistleri, kortikal ve metanefrik adenomlar, anjiomyolipom, onkositom, dah az sıklıkla görülenlerden kistik nefroma, mikst epitelyal stromal tümör ve leomyomlardır.

Lezyon nedir ne demek?

Vücutta belli başlı hastalıkların neden olduğu organ ve doku değişikliklerine lezyon adı verilir. Lezyonlar bazen gözle görüldüğü gibi bazı durumlarda da testler ile ortaya çıkar. İnsan vücudunda oluşan bazı hastalıklar, organ, hücre veya doku bozukluklarına yol açabiliyor.

Nodüler lezyon nedir kanser midir?

Çoğu nodül kanserli değildir (iyi huylu). Tüm göğüs röntgeni filmlerinin %0.2'sinde soliter (tekil) bir pulmoner nodül bulunur. Akciğer nodülleri tüm akciğer BT taramalarının yarısına kadar bulunabilir. Bir pulmoner nodülün malign (kanserli) olması için risk faktörleri sigara öyküsünü ve ileri yaşı içerir.

Lezyon neden olur?

Özetle hastalık yerleşen organlarda oluşan anormal durumlara lezyon denmektedir. Lezyonlar kimi zaman yıpranma, yırtılma kimi zaman da doku bozuklukları şeklinde oluştuğu gibi tümör ve abse şeklinde de oluşabilmektedir. Bulundukları yerleri kaplayan ve hacmin artma durumunda oluşumun lezyon olma ihtimali kuvvetlidir.

Böbrekte kistik lezyon ne demek?

Böbrek kistleri, böbrekler üzerinde veya içinde oluşan yuvarlak sıvı dolu keseler dir. Basit böbrek kistleri, insan böbreğinde görülen en yaygın lezyonlardır, ve böbreklerin edinsel bir hastalığıdır.