İçindekiler:
- Bakteriyel pnömoni neden olur?
- Bakteriyel pnömoni nasıl tedavi edilir?
- Akcigerde viral pnömoni nedir?
- Bakteriyel zatürre nedir?
- Zatürre olduğunu nasıl anlarız?
Bakteriyel pnömoni neden olur?
Pnömoni nedenleri arasında dünyada en sık rastlanan mikroorganizma Streptococcus pneumoniae' dir. Pnömokok dediğimiz bu bakteriye karşı hazırlanmış aşı bulunmaktadır. Pnömokoklar başta üst solunum yollarında olmak üzere
pnömoni dışında enfeksiyonlara da yol açabilir.
Bakteriyel pnömoni nasıl tedavi edilir?
Zatürrenin
tedavisinde genellikle; antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılır. Hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı tedaviler gerekebilir. Çok ağır zatürre durumlarında yoğun bakımda yatış, solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabilir.
Akcigerde viral pnömoni nedir?
Pnömoni, ya da yaygın bilinen adıyla zatürre, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolmasıdır. Virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla oluşan zatürre oldukça bulaşıcıdır. Zatürre ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenlerinden biridir.
Bakteriyel zatürre nedir?
Zatürre ya da tıbbi adıyla “pnömoni”; bakteri, virüs ve nadiren parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonu olarak tanımlanır. Akciğerde meydana gelen bu enfeksiyon, alveollere, yani içi hava ile dolu küçük akciğer keseciklerine iltihap hücrelerinin birikmesi nedeniyle oluşur.
Zatürre olduğunu nasıl anlarız?
Üşüme ve titreme ile yükselen ateş, öksürük, sarı yeşil veya pas renginde koyu balgam, ciğer zarı tutulmuşsa nefes alıp verirken yan ağrıları ve nefes darlığı şikayetleri tipik
zatürrenin ilk belirtileri arasındadır. Tipik
zatürre belirtisi
olarak solunum yetmezliği yaşanabilir. Akciğer grafisinde lober tutulum olur.