Talasemi evliliğe engel mi?

İçindekiler:

  1. Talasemi evliliğe engel mi?
  2. Talasemi hangi hastalıktır?
  3. Talasemi hastalığı nasıl anlaşılır?
  4. Evlilikte talasemi testi neden yapılır?
  5. Talasemi değeri kaç olmalı?
  6. Talasemi öldürür mü?
  7. Talasemi testi kaç güne çıkar?
  8. HbA2 normal değeri kaç olmalı?
  9. Akdeniz anemisi tedavi edilmezse ne olur?
  10. Akdeniz anemisi ne kadar yaşar?

Talasemi evliliğe engel mi?

Bir hastanın yıllık tedavi maliyeti ile kişinin taraması ve 8 kişinin Prenatal tanısı yapılabilmektedir. Unutmayınız, talasemi evliliğe engel değildir. Talasemi taşıyıcılığı, bir hastalık değildir ve hastalığa dönüşmez.

Talasemi hangi hastalıktır?

Talasemi, genellikle Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne ve babasından "Beta Talasemi" geninin geçişi ile oluşan bir çeşit kalıtsal hastalık türüdür. Hemoglobinin yapımındaki bozukluk sonucu ortaya çıkmaktadır. Kandaki alyuvarlar içinde "hem" ve "globin" olmak üzere 2 kısım vardır.

Talasemi hastalığı nasıl anlaşılır?

Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı hastalık olarak kabul edilmez. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı olan bir birey, kendisi gibi birisiyle evlenirse % oranında akdeniz anemisi olan çocuklarının olma ihtimali vardır.

Evlilikte talasemi testi neden yapılır?

Bu test evlilikten önce mutlaka yapılmalıdır. Bu test ile amaç, evlenmeyi engellemek değil, taşıyıcıları saptayıp hasta çocuklar doğmasını önlemektir.

Talasemi değeri kaç olmalı?

Talasemili hastanın hemoglobini 9,5 g/dl'nin üzerinde tutulmalıdır. Kansızlığı düzeltmek için verilen kan transfüzyonları vücutta demir birikmesine yol açar ve kalp, karaciğer, tiroid, pankreas ve dalak gibi organlarda hücre hasarına yol açar.

Talasemi öldürür mü?

Talasemi majör hastası olanların bir kısmı doğum sırasında yaşamını yitirmektedir. Sağ kalanların ise ya hayat boyu kan takviyesi almaları ya da tamamen iyileşmek için kemik iliği nakli olmaları gerekmektedir. Majör hastalar kemik iliği nakliyle hastalıktan tamamen kurtulabilmektedir.

Talasemi testi kaç güne çıkar?

Akdeniz Anemisi diğer adıyla Beta Talasemi anne ve babadan çocuklara kalıtsal olarak geçen, dünyada ve Türkiye'nin de içinde olduğu Akdeniz ülkelerinde en sık görülen, önlenebilir bir anemi yani kansızlık hastalığıdır.

HbA2 normal değeri kaç olmalı?

Hemoglobin elektroforezi testi normal değerleri; hemoglobin A1 (HbA1); %95-98. hemoglobin A2 (HbA2); %2-3.

Akdeniz anemisi tedavi edilmezse ne olur?

Akdeniz anemisi erken teşhis ve tedavi edilmediğinde birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle kalp ve karaciğer yetmezliği, enfeksiyonlara yatkınlık görülebilir. Ayrıca sepsis ve demir birikmesi sonucu birçok organda hasar meydana gelebilir.

Akdeniz anemisi ne kadar yaşar?

Akdeniz anemisinde önceki yıllarda ortalama yaşam süresi 18-20 yıl iken günümüzde 45 yaş civarındadır. Talasemi taşıyıcılığı kuşaktan kuşağa geçebiliyor, talasemi taşıyıcısı oldukları önceden bilinmeyen ailelerde talasemili çocuk olduğunda ailenin öyküsü ortaya çıkıyor.