HPV virüsü ne zaman belirti verir?

İçindekiler:

  1. HPV virüsü ne zaman belirti verir?
  2. HPV virüsü kan testinde çıkar mı?
  3. Elden HPV bulaşır mı?
  4. HPV erkekten kadına bulaşır mı?

HPV virüsü ne zaman belirti verir?

En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.

HPV virüsü kan testinde çıkar mı?

Genital bölgede siğil saptanması durumunda HPV enfeksiyonu bulunup bulanmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Ancak şüpheli durumlarda tanı için biyopsi ve histopatolojik inceleme yapılıyor. HPV kana geçmediğinden, kanda bu virüsü saptamak veya herhangi bir kan testiyle teşhis koymak mümkün olmuyor.

Elden HPV bulaşır mı?

Human papilloma virüs (HPV) cilt-cilt teması sırasında cinsel ilişki (vajinal,oral,anal) veya enfekte cilt bölgesinin, sözgelimi elle, temasıyla bulaşır. Prezervatiflerin mutlak koruyuculuğu yoktur, çünkü enfekte cildi tamamıyla kapatmak mümkün değildir.

HPV erkekten kadına bulaşır mı?

Kadınlarda genital siğille birlikte rahim ağzı kanserine neden olan, erkeklerde ise penis, skrotum ve anorektal kanserlerinin nedenleri arasında sayılan HPV virüsü genellikle cinsel yolla bulaşır.