Madde bağımlılığının zararları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Madde bağımlılığının zararları nelerdir?
  2. Madde bağımlılığının neden olduğu hastalıklar?
  3. Uyuşturucu neden zararlıdır?
  4. Madde bağımlılığını önlemek için neler yapılabilir?
  5. Madde bağımlılığı hangi organlara zarar verir?
  6. Bağımlılıkla ilgili beynin hangi bölgesi sorumludur?
  7. Madde bağımlılığını önlemek amacıyla psikososyal becerileri geliştirmek için hazırlanan eğitim programının adı nedir?
  8. Beynin ödül merkezi nerede bulunur?
  9. Bağımlılık neden bir beyin problemidir?

Madde bağımlılığının zararları nelerdir?

BAĞIMLILIĞIN ZARARLARI NELERDİR? Geveleyerek konuşma, uyku hâli, kusma, ishal, mide rahatsızlığı, baş ağrısı, solunum güçlüğü, görme, işitme ve muhakeme bozukluğu, koordinasyon kaybı, olanları hatırlamama... Yeterince oksijen alamayan beyin, fonksiyonlarını kaybetmeye başlar.

Madde bağımlılığının neden olduğu hastalıklar?

Damla Alkan SAYGILI, uzun süreli madde kullanımının gençlerde yol açtığı sorunlara bakıldığı zaman, zihinsel bozukluklara, beyinde, böbreklerde, karaciğerde, akciğerde tahribatlara, halsizliğe, çalışmada güçlüğe, sürekli ağız kuruluğuna, deride kuruluğa, algı bozukluklarına, panik atakların oluşmasına, uykusuzluğa, ...

Uyuşturucu neden zararlıdır?

Uyuşturucu maddeler beynin normal işleyişini bozarak beyni mekanikleştirir. Bazı maddeler beyin damarlarında tıkanmaya yol açar, felce sebep olur. Ayrıca beyin içinde sesler duyma ve akıl hastalıklarının başlaması da uyuşturucu maddelerin beyin üzerinde yarattığı etkilerdendir.

Madde bağımlılığını önlemek için neler yapılabilir?

Bu sebeple çalışmanın bu kısmında madde bağımlılığı nasıl önlenir ve önleyici faktörler nelerdir başlıklarına değinilecektir.
  1. Uyuşturucu maddelerle ilgili yaşa uygun doğru bilgilendirme çalışmalarının yapılması
  2. Güçlü aile bağları
  3. Pozitif aile bağları
  4. Başkalarıyla kıyaslamadan kaçınma.
Daha fazla öğe...

Madde bağımlılığı hangi organlara zarar verir?

Sindirim sistemini ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Duyu organlarını körelterek tat, koku, görme, işitme bozuklukları ve his kaybı yapabilir. Solunum sistemini baskılar.

Bağımlılıkla ilgili beynin hangi bölgesi sorumludur?

Bağımlılığın gelişmesinde beynin ödül merkezi olarak bilinen ventral tegmental alan, beynin muhakeme etme, karar verme, dürtü denetimi gibi birçok fonksiyonlarından sorumlu frontal korteks, duyguların yönetiminden sorumlu amigdala, öğrenme ile ilişkili Nucleus Accumbens ve Striatum gibi birçok beyin bölgesinin sorumlu ...

Madde bağımlılığını önlemek amacıyla psikososyal becerileri geliştirmek için hazırlanan eğitim programının adı nedir?

Project Towads No Drug Abuse, Amerika'da madde kullanımı riski altında olan 14-19 yaş arası gençlerde bağımlılığı azaltma ve önleme üzerine oluşturulmuş sınıf temelli bir önleme programıdır.

Beynin ödül merkezi nerede bulunur?

Ödül yolu beynin merkezindeki ventral tegmental alan adlı bir bölgeden başlıyor. Burada özel nöronlar size sarsıcı bir haz veren ve sizi iyi hissettiren dopamin nörotransmitterini salgılıyor.

Bağımlılık neden bir beyin problemidir?

Bağımlılık, bir beyin hastalığı olarak düşünülür, çünkü maddeler ve sanal alıştırıcılar beynin yapısını ve işleyiş tarzını değiştirmektedir. Bu beyin değişiklikleri uzun süreli olabilir, zararlı davranışlara yol açabilir.