Epilepsi hastalığı nasıl bir hastalıktır?

İçindekiler:

  1. Epilepsi hastalığı nasıl bir hastalıktır?
  2. Epilepsi olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  3. Epilepsi geçici bir hastalık mı?
  4. Epilepsi hastalığı doğuştan mı?
  5. Epilepsi kesin tanısı nasıl konur?

Epilepsi hastalığı nasıl bir hastalıktır?

Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar olur. Bunun sonucunda hastada istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelir. Epilepsi beyin sistemini etkilediğinden beynin yönettiği birçok fonksiyonu bozabilir.

Epilepsi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Sinir hücrelerinde meydana gelen elektriksel aktivite; titreme, sarsılma, kasılma, ağızdan köpükler çıkma gibi ani fiziksel tepkilere neden olur. Birinin aniden yere düşmesi, titremesi, ağzından köpükler çıkması epilepsi nöbeti geçirdiğini gösterebilir ancak her nöbet geçiren epilepsi hastasıdır diyemeyiz.

Epilepsi geçici bir hastalık mı?

Beyindeki anormal elektriksel boşalımlar sonucu meydana gelen bilinç değişikliği, bayılma, kısa süreli dalma, boş bakma, yüzde, kollarda veya bacaklarda kasılma, dişlerde kilitlenme, gözlerde kayma, ağızda köpürme ve idrar kaçırma gibi bulguların eşlik ettiği geçici bir durumdur.

Epilepsi hastalığı doğuştan mı?

Genelde doğumsal ya da sonradan oluşan bir takım beyin hasarı nedeniyle oluşan epilepsiler doğumdan itibaren hayatın her yaşında ortaya çıkabilmektedir. Buna karşın 7-8 yaşında genelde iyi huylu tümörlerin beyin dokusunda yarattığı sorun nedeniyle nöbetleri başlayan epilepsi hastaları da vardır.

Epilepsi kesin tanısı nasıl konur?

Epilepsi tanısı hekim tarafından alınan öykü, fizik ve nörolojik muayene ve laboratuar yöntemleri ile konulur. İlk nöbetle gelen çocuklarda açlık kan şekeri, kalsiyum ve tuz oranları, böbrek ve karaciğer enzimlerine bakılır ve tam kan sayımı yapılır.