Vira Bismillah anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Vira Bismillah anlamı nedir?
  2. Vira yapmak ne demek?
  3. Karadenizde Vira ne demek?
  4. Salpa ne demek?
  5. Biiznillah ne anlama gelir?
  6. Alesta ne demek?
  7. Demir vira ne demek?
  8. Vira ne demek kökeni?
  9. Vira ne demek vinç?
  10. Vira Bismillah hangi dil?
  11. Salpa deri ne demek?
  12. Salpa kimin kitabı?
  13. Inşallah ne demek Diyanet?
  14. Yüce Allah cc ne demek?
  15. Alesta denizcilikte ne demek?
  16. Alesta ne demek kökeni?
  17. Kaç metre kaloma verilir?
  18. Geminin üstünde ne var?
  19. Italyanca Vira ne demek?

Vira Bismillah anlamı nedir?

Bizim topraklarımızda da yaygın bir şekilde kullanılmış özellikle denize çıkmadan önce "Vira Bismillah" tabiri sadece denizcilikte değil tüm toplumda yaygın olarak "iyi bir başlangıç dileği" anlamında kullanılmaya devam etmektedir.

Vira yapmak ne demek?

Almak, çekmek anlamında kullanılan bu sözcüğün bir çok ülkenin lisanında karşılığı yoktur, hemen hemen bütün denizciler tarafından kullanılan evrensel bir terimdir. Örneğin, Ruslar, Türkler ve Almanlar almaya “vira” bırakmaya da “mayna” derler.

Karadenizde Vira ne demek?

VİRA ! 'Yukarı' anlamına gelen bir denizcilik terimidir. Durmadan, aralıksız, sürekli anlamlarını da taşır. Özellikle Karadeniz'de, Lazistan'ın zor kıyılarından demir alma ünlemidir!

Salpa ne demek?

1. Gevşek, sarkık, sölpük. 2. i. deniz. Gemi demirinin denizin dibinden kurtulup yükselerek ağırlığının zinciri üzerine binmesi durumu.

Biiznillah ne anlama gelir?

Bu ifadelerden biiznillah, Allah'ın (c.c.) izniyle anlamını taşımaktadır. ... Bu isim ile Allah'ın (c.c.) izninin dilendiğini belirtmektedirler.

Alesta ne demek?

zf. (İtal. allesta < Lat.) 1. Hazır durumda, tetikte, müheyyâ: “Alesta bulunmak.” “Alesta beklemek.” Zâten alesta duruyordum (Ahmet Râsim).

Demir vira ne demek?

22. Demirlemede kullanılan “ Vira “ komutunun anlamı nedir? Demir alma işlemine başlayacaksınız, başüstündeki arkadaşınıza ırgata sarma (alma) yönünde vereceğiniz komuttur.

Vira ne demek kökeni?

İtalyanca vira "çevir! (gemicilikte manivelayı çevirme emri)" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük İtalyanca virare "çevirmek" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Latince vertere veya versare "dönmek, döndürmek" fiili ile eş kökenlidir. versiyon maddesine bakınız.

Vira ne demek vinç?

Vira, yükü kaldırma komutudur. Yükü indirme komutuna ise mayna denir.

Vira Bismillah hangi dil?

Vira bismillah kelimesi ilginç bir kombinasyondur. Rumca "çapa kaldır" deyimi olan bu söze Arapça olan bir ek getirilmiştir. Halk arasına "haydi bismillah " anlamında ve balıkçılar arasında kullanılır. " Vira" kelimesini ister Fransız olsun, ister Alman olsun, ister Rus olsun her denizci bilir.

Salpa deri ne demek?

Salpa işlenmiş derinin finisajdan önce belirli bir kalınlıkta standart ürün elde etmek için deri yüzeyinden alınan kromlu deri talaşı (deri yonga) atıklarının toplanıp malzemenin değişik makinalarda elyaflanıp akıcı deri hamuru elde edilerek, süzgeçli bantlarda suyunun alınarak levha haline dönüştürülmesidir.

Salpa kimin kitabı?

Yılmaz Güney Salpa/Yazarları

Inşallah ne demek Diyanet?

Arapça'da şart edatı olan in ile "dilemek, istemek" anlamındaki şey' kökünden türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelmiş olup "Allah dilerse" demektir. Kur'ân-ı Kerîm'de Hz. Peygamber'e, Allah'ın dilemesine bağlamadıkça hiçbir şey hakkında, "Şunu yarın yapacağım" dememesi emredilmiştir (el-Kehf 18/23-24).

Yüce Allah cc ne demek?

Allah CC kelimesinin anlamı; Allah Celle Celaluhu demektir. ... Yüce yaratıcımız olan ve her şeyin sahibi olan Allah Azze ve Celle, sadece ismi ile anılması eksik ve az olur. Allah CC Örnek Anlatımı: Allah Celle Celaluhu (CC) Türkçe olarak “Onun şanı ne yücedir” anlamına gelir.

Alesta denizcilikte ne demek?

Denizcilik terimlerinden “alesta” kelimesinin anlamı, ne demek olduğunu bu yazımızda öğrenebilir, alesta kelimesi ile ilgili açıklamaları okuyabilirsiniz. ALESTA: Bir işin yapılmasına hazır ol komutu veya bir işin yapılmasına hazır olunduğunu bildiren denizcilik terimi alestadır..

Alesta ne demek kökeni?

İtalyanca allesta "hazır ol!" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük İtalyanca allestire "(bir şeye) hazır etmek" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük İtalyanca lesto "hazır" sözcüğünden ad+ önekiyle türetilmiştir.

Kaç metre kaloma verilir?

Düzeneğin bir kısmının zincir (en az 5 metre, en fazla tekne boyu kadar) ama geri kalanın halat olduğu düzeneklerde, bu oranları 1,5 ile çarpmak gerekir. Yani ayznı zeminde 3 yerine 5; 5 yerine 7; 7 yerine ise 10 katı kaloma verilmeilidir.

Geminin üstünde ne var?

Bir geminin teknesi uzunluğuna olmak üzere üç kısma bölünmüştür: Baş kısım (pruva: forepart), Orta kasara (vasat: amidship) ve Kıç kısım (pupa: afterpart). Gemi teknesine perspektif bir görünüşten bakarsak; Baş kısım, Baş bodoslama (Stern) da, Kıç kısım Kıç bodoslama (Stern) da son bulur.

Italyanca Vira ne demek?

İtalyanca vira "çevir! (gemicilikte manivelayı çevirme emri)" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük İtalyanca virare "çevirmek" fiilinden türetilmiştir. ... Vira kelimesi tarihte bilinen ilk kez Kahane & Tietze, The Lingua Franca in the Levant (1874) eserinde yer almıştır.