Uyku apnesi tanısı nasıl konur?

İçindekiler:

  1. Uyku apnesi tanısı nasıl konur?
  2. Uyku apnesi anında ne yapılmalı?
  3. Uyku apnesine neden olan hastalıklar?
  4. Tıkayıcı uyku apne sendromu nedir?
  5. Uyku apnesi olmaması için ne yapılmalı?
  6. Süreğen kronik ne demek nedir?

Uyku apnesi tanısı nasıl konur?

"Polisomnografi" denilen uyku apnesi testi gece boyunca beyin aktivitesinin ve solunumsal olayların kaydedildiği bir testtir. Yapılan uyku testi sonucunda gece uykudaki solunum bozukluk skorları patolojik düzeyde olması ile hastalığın tanısı konulur.

Uyku apnesi anında ne yapılmalı?

Uyku apnesi tedavisi, hastalığın seviyesine bağlı olarak yaşam tarzı değişikliği, cerrahi tedavi ve pozitif hava basıncı olarak sınıflandırılır. İlk tedavi aşırı kilolardan kurtulmaktır. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Şiddetli üst solunum yolu darlığı cerrahi tedavi gerektirebilir.

Uyku apnesine neden olan hastalıklar?

Nedeni tam olarak bilinmese de uyku apnesine yol açabilecek bazı durumlar ise;
  • Başka bir uyku bozukluğuna bağlı rahatsızlıklar.
  • Üst solunum yollarına bağlı hastalıklar.
  • İlaç kullanımı
  • Madde bağımlılığı
  • Aşırı kilolu olmak.
  • Büyümüş adenoidlerdir (geniz eti)

Tıkayıcı uyku apne sendromu nedir?

OBSTRÜKTİF UYKU APNE SENDROMU Obstrüktif (tıkayıcı) uyku apne sendromu (OSAS) nedir? OSAS uyku sırasında tekrarlayan üst solunum yolundaki daralmalar veya tıkanmalar nedeniyle soluk almada kesilmelerle kendini gösteren bir hastalıktır.

Uyku apnesi olmaması için ne yapılmalı?

Uyku ve vücut sağlığı için uyku ile yemek arasında 4-5 saat olması gerekiyor. Geç saatte yemek yemek uyku apnesi ve horlamayı tetiklediği için gece yatmadan hemen önce yemek yemekten kaçının. Yemeğin ardından gece boyunca meyve, kuru yemiş, tatlı tüketme alışkanlığının da bırakılması gerekiyor.

Süreğen kronik ne demek nedir?

Kronik ya da süreğen, müzmin, vücudun herhangi bir parçasında var olan, uzun süreli devam eden, kimi zaman hayat boyu düzelmeyen ve tedavi imkânları daha sınırlı kabul edilen hastalık türüdür.