D vitamini fazlalığının yan etkileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. D vitamini fazlalığının yan etkileri nelerdir?
  2. D vitamini herkes kullanabilir mi?
  3. D vitamini depolanır mi?
  4. D vitamini damla ne kadar süre kullanılmalı?
  5. D vitamini 5 olursa ne olur?
  6. D vitamini nasıl depolanır?

D vitamini fazlalığının yan etkileri nelerdir?

D vitamini gereğinden fazla alındığında ise çeşitli yan etkiler görülür. Bu yan etkilere bağlı olarak Hiperkalsemi denilen kalsiyum fazlalığı da ortaya çıkar. Bu rahatsızlık sonucu iştah kaybı, kaslarda zayıflama, reflekslerde azalma ve yüksek tansiyon sorunları da görülür. Böbrek hasarı da yaşanabilir.

D vitamini herkes kullanabilir mi?

D vitamini takviyeleri herkes için uygun değildir. D vitamini takviyeleri bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir.

D vitamini depolanır mi?

D vitamini vücutta haftalar ya da aylarca depolanır, bu nedenle seviyenizi yeterli tutmak için belli zamanlarda güneşe ihtiyaç duyabilirsiniz.

D vitamini damla ne kadar süre kullanılmalı?

Yükleme için 50000IU'lik D vitamini damla şişesinin tüm içeriğinin bir haftada (ister bir seferde ister bölünmüş olarak) alınması, 8 hafta böyle sürdürüp sonrasında günlük 1500-2000 IU olan (15-20 damla) idame tedavisine geçilmesi önerilir.

D vitamini 5 olursa ne olur?

Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur. Çocuklarda ise raşitizm adı verilen rahatsızlığa yol açar.

D vitamini nasıl depolanır?

İlk olarak, karaciğerde kalsidiol veya 25 (OH) D'ye dönüştürülür. Bunlar vitaminin vücuttaki depolanma şeklidir. İkinci olarak, çoğunlukla böbreklerde kalsitriol veya 1,25 (OH) 2D'ye dönüştürülür. Bu D vitamini'nin aktif steroid hormonu formudur.