Bedesten ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Bedesten ne anlama gelir?
  2. Bedesten mi Bedestan mı?
  3. Osmanlıda Arasta ne demek?
  4. Bedesten kim yaptı?
  5. Hangisi Osmanlı devletinde ticaret mekanları?
  6. Bedesten ne zaman kuruldu?
  7. Bedesten hangi donem?
  8. Kapan ticaret mekanı nedir?
  9. Ticari mekanlar ribat nedir?

Bedesten ne anlama gelir?

Bedestan Nedir anlamı? BEDESTAN: f. Değerli, kıymetli kumaşlar, silâhlar ve mücevherler vs. alış-verişine mahsus üstü örtülü ve mahfuz çarşı.

Bedesten mi Bedestan mı?

Bedesten kelimesi Farsçadan Türkçeye geçen bir kelimedir. Daha önceden ''Bedestan'' olarak adlandırılmaktadır. Halk arasında çarşı olarak bilinmektedir.

Osmanlıda Arasta ne demek?

Arasta; aynı tür mal ya da hizmet sunan esnafın bir arada bulunduğu, dükkanların genellikle karşılıklı sıralanarak koridor şeklinde bir hizmet ve satış alanı oluşturduğu çarşılardır. ... Osmanlı döneminde arastalar, menzil külliyelerinin bir parçası olarak da tasarlanmıştır.

Bedesten kim yaptı?

Yaklaşık 2 bin yıldır ticari faaliyetlere ev sahipliği yapan, şimdiki hali ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1538 yılında müftü ve kadıasker Mevlana Kadri Çelebi tarafından klasik tarza uygun dokuz üniteli bir bedesten olarak inşa ettirilen çarşıda, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon ...

Hangisi Osmanlı devletinde ticaret mekanları?

Ticari malın bu serüveninde konakladığı, mola verdiği veya sona ulaştığı mekanlar çeşitlenmekte; bunlar yol güzergâhları üzerinde kervansaraylar, kentlerde ise hanlar, bedestenler, arastalar ve çarşı- lar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bedesten ne zaman kuruldu?

Osmanlıda, kumaş, mücevher ve çeşitli kıymetli eşyaların alım satımının yapıldığı, eşit büyüklükte kubbelerle örtülü, bir çeşit kapalı çarşı olup bu yapıların ilk örneklerine 13. yüzyıl başlarında Anadolu'da rastlanmıştır.

Bedesten hangi donem?

Bedesten Osmanlı devrinde ortaya çıkmış bir ticarî yapı çeşididir. XV ve XVI. yüzyıllarda çok sayıda inşa edilmiş, XVII. yüzyılda da sadece münferit ve mütevazi örnekler halinde pek az sayıda yapılmıştır.

Kapan ticaret mekanı nedir?

Kapan. Türk-İslam şehirlerinde toptan ticaretin yapıldığı yerlere kapan denirdi. (Yağ kapanı, Un kapanı).

Ticari mekanlar ribat nedir?

İlk yıllarında cihat amaçlı sınır karakolları olarak kullanılan ribatlar, zamanla değişik amaçlara hizmet etmişlerdir. Kimi kervansaray, kimi tekke ve medrese binası, kimi ise kadın sığınma evi olmuştur. Sınır boyları ve stratejik mevkilerde önceleri askerî amaçlı müstahkem alanlardır.