Caizdir in anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Caizdir in anlamı nedir?
  2. Caiz Değil ile haram aynı şey mi?
  3. Evet caizdir ne demek?
  4. Haram ve günah ne demek?

Caizdir in anlamı nedir?

Kalıp olarak aynı şekilde kullanılan "caiz" kelimesi aslında hem dini olarak hem de TDK içeriğine göre açıklanabilir. Caiz kelimesinin bilinen ilk anlamı: Dine, törelere ve mevcut din yasalarına göre yapılmasında ve uyulmasında sıkıntı olmayan her türlü davranış ya da söylem olarak açıklanır.

Caiz Değil ile haram aynı şey mi?

Bu bağlamda caiz değildir terimi içerisinde haram ve mekruh sayılan fiillerle karşılaşılması mümkündür. Ancak haram kastedildiğinde bu dini bakımdan kesinlikle yasaklanan bir iş olduğu manası taşır. Caiz değildir terimi haram olan işleri kapsar. Bu sebeple de haram olan tüm işler aynı zamanda caiz de değildir.

Evet caizdir ne demek?

Caiz kelimesi, yasak ve sakıncalı olmayan demektir. Haram ve mekruh kelimeleri caiz ile zıt anlamlıdır. Osmanlı döneminde bir şeyin caiz olup olmadığına kadılar ve Şeyhülislam karar verirdi. Kadıların ''bu caizdir'' fetvası ''bu helaldir, yapabilirsiniz, yapmanızda dinen hiçbir sakınca yoktur'' anlamına gelir.

Haram ve günah ne demek?

Dinimizde yapılması yasak olan şeylere haram denir. Yapılması hoş karşılanmayan küçük günahlar ise ''mekruh'' olarak tanımlanır.