Tezkire anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Tezkire anlamı nedir?
  2. Tezkire nedir biyografi?
  3. Tezkirenin bugünkü karşılığı nedir?
  4. Tezkireler bugünkü tiyatro yerini tutar mi?
  5. Tezkirenin özellikleri nelerdir?
  6. Heşt Behişt kime ait?
  7. XVII yüzyıl tezkireleri kimlerdir?
  8. Tezkire nedir islam?
  9. Divan edebiyatında münşeat ne demek?
  10. Tezkire nedir TDK?
  11. Divan edebiyatında şairlerin yaşamlarından söz eden eserlere ne denir?
  12. Tezkirenin bölümleri nelerdir?
  13. Şuara tezkiresi ne demek?
  14. Heşt Behişt Hangi yüzyıl?
  15. Heşt Behişt hangi türün ilk örneğidir?
  16. Sakiname kimin eseri 17 yy?
  17. Nefi hangi yüzyılda yaşamıştır?
  18. Osmanlıda tezkire ne demek?
  19. Münşeat nedir örnek?
  20. Münşeat mecmuaları ne demek?

Tezkire anlamı nedir?

Tezkire, kelime anlamıyla "zikredilen, zikri geçen" anlamına gelen, kişilerin biyografisini çeşitli yönleriyle subjektif veya objektif ele alan eserlerdir. Tezkireler ilk kez İran edebiyatında ortaya çıkmıştır. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır.

Tezkire nedir biyografi?

Tezkire: Eskiden belli bir meslekte yetişmiş kişilerin yaşam öykülerinin anlatıldığı eserlere verilen genel ad. Çoğulu "tezâkir"dir. Tezkirenin kelime anlamı "zikredilen, sözü edilen, bahsi geçen" anlamındadır.

Tezkirenin bugünkü karşılığı nedir?

Tezkirenin günümüzdeki karşılığı biyografi olarak kullanılmaktadır. Tezkireler aynı zamanda edebi eserlerdir. Yazılışlarında edebi eser nitelikleri bulunduğu gibi bir de araştırma niteliği de taşımaktadır.

Tezkireler bugünkü tiyatro yerini tutar mi?

Divan edebiyatındaki tezkire, günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır. Tezkireler bugünkü edebiyat tarihlerinin ve şiir antolojilerinin yerini tutmaktadır. Tezkireler, çağının bir edebiyat ve kültür ürünüdür.

Tezkirenin özellikleri nelerdir?

- Biyografiler nesnel bir tutumla, tezkireler ise daha öznel bir tutumla yazılır, - Biyografilerde bilgi vermek amaçlanırken, tezkirelerde ise yerme veya övgü amacı vardır, - Biyografilerde açık ve sade bir dil kullanılırken, tezkireler daha süslü bir dille yazılır.

Heşt Behişt kime ait?

Heşt Bihişt , İdris-i Bitlisi tarafından II. Bayezid'in isteği üzerine yazılan ve Osmanlı Devleti'nin II. Bayezid dahil sekiz padişah dönemini anlatan Farsça tarihi kitabı.

XVII yüzyıl tezkireleri kimlerdir?

Bu dönemde Riyâzî Mehmet Efendi, Fâizî ve Rıza gibi müellifler (yazarlar) tarafından yazılan tezkirelere rastlanır. Bu tezkirelerin en önemlileri Riyâzî'ye ait olan, Riyâzü'ş-Şuarâ ve Fâizî'nin Zübdetü'l-Eş'âr adlı şairler tezkiresidir.

Tezkire nedir islam?

Klasik edebiyatımızın temel kaynaklarından olan tezkire, hatırlamak, anmak anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Tezkireler Arap Edebiyatındaki tabakat kitaplarından esinlenerek ortaya çıkmıştır. Araplarda tabakat, Farslarda ve Türklerde tezkire adını almıştır.

Divan edebiyatında münşeat ne demek?

Münşeat', divan edebiyatında nesir yazarlarının yazdıkları yazılara ve bu yazıların toplandığı mecmualara (dergilere) denir.

Tezkire nedir TDK?

Tezkire, “zikredilen, zikri geçen” anlamına gelen bir kelimedir. Kişilerin biyografisini çeşitli yönleriyle ele alan eserlere de tezkire denir. Bir başka deyişle ünlü kişilerin yaşam öykülerinin toplandığı eserlerdir.

Divan edebiyatında şairlerin yaşamlarından söz eden eserlere ne denir?

Bunun dışında şairin eserlerinden örnekler de verilir. Şairleri anlatanlara Tezkiretü-ş Şuara denir. Türk edebiyatındaki ilk tezkire, 15. yy'da Ali Şir Nevai'nin yazdığı Mecalisü'n Nefais'tir.

Tezkirenin bölümleri nelerdir?

İlk bölümde giriş yapılır ve eserin yazılma sebebi, dönemin şiir anlayışı ile eserin sunulduğu kişi hakkında övgüler yer alır. İkinci bölümde ise şairlerle ilgili gerek hayat gerekse edebi özellikleriyle ilgili bilgiler verilir. Bitiş olan son bölümde ise eserin yazılış hakkında bilgiler ile dualar yer almaktadır.

Şuara tezkiresi ne demek?

Şuarâ Tezkiresi, Klasik Türk edebiyatında şairlerin biyografilerini, eserlerini ve edebi kişiliklerini anlatan eserlerdir. Ancak bunlarda, günümüzde ayrıntılı biyografi anlayışı bulmak mümkün değildir. 16. yüzyılda yaşamış olan Latîfî'nin şair Haffî hakkında yazdığı Tezkiretü'ş-Şuara, bu nesir türüne örnektir.

Heşt Behişt Hangi yüzyıl?

Anadolu sahasındaki ilk tezkirenin yazarı olan Sehî Bey, aynı zamanda divan sahibi bir şairdir (Yekbaş 2010). Tezkire-i Sehî olarak da anılan fakat yazarı tarafından Heşt Behişt olarak isimlendirilen eser H. 945/ M. 1538 yılında tamamlanmıştır (Akar 2010: 5).

Heşt Behişt hangi türün ilk örneğidir?

ÇIKMIŞ SORU Anadolu'da XVI. yüzyılda oluşmaya başlayan biyografi geleneğinin ilk ürünleri, Ali Şir Nevâi'nin Mecâlisü'n-Nefâis adlı eseri örnek alınarak yazılmıştır. 1538 yılında Sehî Bey'in kaleme aldığı; şairler hakkında bilgiler içeren Heşt Behişt adlı eseri bu türün Anadolu sahasındaki ilk örneğidir.

Sakiname kimin eseri 17 yy?

Sâki-nâme veya Heft Cam; Fuzûlî'nin alegorik bir dille kaleme aldığı mistik Farsça mesnevi. Eserde; rindâne yaşam tarzı ve şarap ekseninde kurgulanmış alegorinin içinde tasavvuf imajı meydana getirilmiştir.

Nefi hangi yüzyılda yaşamıştır?

Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. , İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.

Osmanlıda tezkire ne demek?

Tezkire,(Arapça: تذكرة ) Osmanlı Devleti'nde aynı şehirde bulunan resmi daireler arasında yapılan yazışmalara denir. Tezkireyi, tahrirattan ayıran başlıca husus tezkirelerin mühürsüz oluşu, imza ile bitirilmesidir.

Münşeat nedir örnek?

Türk ve Fars kültüründe "mektubat" karşılığı olarak kullanılıyor. Sanatlı düzyazıya inşa, yazanlara münşi, eserlerin toplandığı kitaba da münşeat (mecmua) deniliyor. Divan, kalem, ketebe gibi devlet kurumlarında çalışan nişancı, tevkīî, küttâbların yazdığı resmî yazılar, mektuplar bir kitapta toplanmasıdır.

Münşeat mecmuaları ne demek?

Münşeat mecmuaları inşâ ilminin kurallarına uygun olarak yazılmış resmî ve özel mektupların veya şiirlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan eserlerdir. Bu eserler edebiyat ve tarih açısından son derece önemlidir.