Kan pıhtılaşmasına ne denir?

İçindekiler:

  1. Kan pıhtılaşmasına ne denir?
  2. Kan pıhtılaşma testi nedir?
  3. Kan pıhtılaşması hangi mineral sağlar?
  4. Kanın Pihtilasmasi nasıl olur?
  5. Kan pıhtılaşması ne olur?
  6. Damarda pıhtı nasıl tedavi edilir?

Kan pıhtılaşmasına ne denir?

Kan pıhtılaşması, iki farklı şekilde sınıflandırılabilir. Atardamarlarda oluştuğunda “arteriyel tromboz”, venöz damarlarda oluştuğunda ise “venöz tromboz” olarak adlandırılır. Her iki tromboz da ölümle sonuçlanabilecek ciddi durumların yaşanmasına neden olabilir.

Kan pıhtılaşma testi nedir?

Inr, kanın pıhtılaşma süresini ölçen bir testtir. Kandaki pıhtılaşma süresi, sağlık problemlerini önlemek adına büyük önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul görerek uygulanan INR testi, oldukça önem taşıyan bir testtir.

Kan pıhtılaşması hangi mineral sağlar?

Vitamin K karaciğerde kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddenin sentezi için gereklidir. Eksikliğinde kanın pıhtılaşması engellendiği için kanama durmayabilir. Kemik gelişimi için de önemlidir.

Kanın Pihtilasmasi nasıl olur?

Birkaç tane kan proteini bir araya gelip reaksiyona girerek, tronositlerini birbirine yapıştıracaktır. Katılaşan pıhtı, kan damarının dışa kaçmasını önleyerek kanamayı durdurur. İnsan vücudunda pıhtılaşma gerçekleşmediği zaman; damarların içinde yer alan kan ağırlaşıp, kanın pıhtılaşmasına neden olur.

Kan pıhtılaşması ne olur?

Kan pıhtılaşması; damar sertliği, kısmi felç, beyin kanaması gibi hastalıklara sebep olacağı gibi ölümle de sonuçlanır.

Damarda pıhtı nasıl tedavi edilir?

Tıkanıklık gösteren damara kateter(ince borucuk) yerleştirilir. Bu kateter içinden pıhtı eritici ilaç verilir. İlaç verilişi ortalama 12 saat sürer. Tedavi sırasında kanama gibi riskli durumlar gelişebileceği için hasta yoğun bakım birimine gönderilir ve burada takibi yapılır.