Bartolin kisti kimlerde olur?

İçindekiler:

  1. Bartolin kisti kimlerde olur?
  2. Bartholin bezleri nerede?
  3. Bartholin kisti ne kadar sürer?
  4. Bartolin kisti tehlikeli midir?
  5. Bartholin kisti ağrısına ne iyi gelir?
  6. Bartholin kisti olmaması için ne yapılmalı?
  7. Bartholin kisti apsesi nasıl geçer?
  8. Bartholin bezi çıkarılırsa ne olur?
  9. Bartholin kisti nasıl iyileşir?
  10. Bartholin kisti agrisina ne iyi gelir?

Bartolin kisti kimlerde olur?

En çok üreme çağındaki ve cinsel aktif hayatı olan kadınlarda görülmekle birlikte, bakire kadınlarda da görülebilir. Bartholin kistinin sebebi her zaman belli değildir. Genellikle bu bölgeye olan bir travma sonrasında olabilir. Bunun üzerine enfeksiyon da eklenirse bartholin apsesi oluşur.

Bartholin bezleri nerede?

Bartholin bezleri cinsel ilişki sırasında kayganlığı sağlayan salgının üretimini yapan ve vajina girişinin her iki tarafında yer alan salgı bezleridir.

Bartholin kisti ne kadar sürer?

Hasta rahatlar 6-8 gün içerisinde de bartholin bezi tamamen iyileşir. Diğer bir seçenek Bartholin apsesi üzerine küçük bir delik açarak apseyi boşaltıp, bezin içine 0.5cm'lik gümüş nitrat konularak 24 -48 saat beklenilmelidir. Sonrasında kist cidarı çıkarılır.

Bartolin kisti tehlikeli midir?

Bartholin kist ve apsenin tanısı pelvik muayene ile konulur. Bartholin kisti genellikle ağrısız olur. Büyüklüğü bezelye büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar değişebilir. Hastanın sosyal hayatını ciddi bir şekilde etkiler.

Bartholin kisti ağrısına ne iyi gelir?

Günde 4-5 defa deriyi yakmayacak kadar sıcak su içine 10-15 dakika oturma banyoları bu kist ya da apselerin drene olmasını sağlayabilir. Bu tedavi genellikle Bartholin kistleri için geçerli olduğu halde, apse durumunda doktorlar tarafından drenaj yapılması uygundur.

Bartholin kisti olmaması için ne yapılmalı?

Özellikle genç kadınlarda ilerde gelişebilecek disparoni şikayetlerinin önüne geçebilmek için Bartholin bezleri korunarak cerrahi planlanmalıdır. Lokal anestezi eşliğinde abse drenajı sonrası, bartholin kistinin kenarları cilde ağızlaştırılarak, kistin yeniden kapanmasının önüne geçilmiş olur.

Bartholin kisti apsesi nasıl geçer?

Bartholin kisti ve apse tedavisi; lokal veya sedasyon anestezi altında yapılabilir. Cerrahi yöntem ise kist duvarının dışarı doğru ağızlaştırılması yani Marsupializasyon tekniğidir. Marsupializasyon tekniğinde, kist veya apse üzerine 1-2 cm'lik bir kesi yapılarak bezin içindeki mukus veya apse boşaltılır.

Bartholin bezi çıkarılırsa ne olur?

Bezin çıkarıldığı durumlarda vajinal kuruluk olacağından cinsel ilişkide ağrı olabilir. Cerrahi girişimle birlikte antibiotik kullanılması gereklidir. Özellikle genç kadınlarda bezin korunduğu cerrahi teknikler uygulanır.

Bartholin kisti nasıl iyileşir?

Bartholin Kisti, küçük ise ve herhangi bir şikayet vermiyor ise tedaviye gerek yoktur. Genç kadınlarda mümkün olduğunca Bartholin bezi korunmalıdır. Bartholin kisti büyük ve sık sık tekrarlıyor ise ameliyat ile çıkarılabilir. Bartholin kisti ve apse tedavisi; lokal veya sedasyon anestezi altında yapılabilir.

Bartholin kisti agrisina ne iyi gelir?

Günde 4-5 defa deriyi yakmayacak kadar sıcak su içine 10-15 dakika oturma banyoları bu kist ya da apselerin drene olmasını sağlayabilir. Bu tedavi genellikle Bartholin kistleri için geçerli olduğu halde, apse durumunda doktorlar tarafından drenaj yapılması uygundur.