Kreatinin değeri nedir?

İçindekiler:

  1. Kreatinin değeri nedir?
  2. Böbrek kreatin değeri kaç olmalı?
  3. Böbrek için kanda neye bakılır?
  4. Kronik böbrek yetmezliği tedavisinde diyaliz ne zaman kullanılır?

Kreatinin değeri nedir?

Kreatinin testi; böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan bir testtir. Kol damarından kan alınması yoluyla yapılan test, idrar numunesi alınarak da gerçekleştirilebilmektedir. Kapsamlı bir sonuç elde edilmesi adına kreatinin testi genel olarak BUN (üre azotu) testiyle birlikte tercih edilmektedir.

Böbrek kreatin değeri kaç olmalı?

Yetişkinler için serum kreatinin normal değeri, erkeklerde 0.50 mg/dL ile 1.40 mg/dL iken, kadınlarda 0.50 mg/dL ile 1.30 mg/dL'dir. Kreatinin klirensi olarak tanımlanan ve 24 saatlik idrarın toplanması ile yapılan testin referans aralığı aşağıdaki gibidir: 13-50 yaş: Erkeklerde 90-137 mL/dk. Kadınlarda 80-125 mL/dk.

Böbrek için kanda neye bakılır?

Tedavinizi üstlenen kişinin böbrek veya başka bir idrar yolu hastalığınız olup olmadığını anlamasına yardımcı olacak sık kullanılan birkaç test mevcuttur. Bir kan numunesinde kreatinin (ve tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) hesaplanabilir) ve kan üre azotuna (BUN) bakılabilir.

Kronik böbrek yetmezliği tedavisinde diyaliz ne zaman kullanılır?

Diyaliz kararı verilirken, böbrek fonksiyon miktarı, üreminin yol açtığı belirtiler, mineral dengesi, iştahınız ve kilo kaybınızın olup olmaması, sıvı birikim miktarı gibi birçok parametre değerlendirilmektedir. Destek tedavilere rağmen kontrol alınamayan üremik belirti ve bulgular varlığında diyaliz kaçınılmazdır.