Dişi macunla fırçalamak orucu bozar mı?

İçindekiler:

  1. Dişi macunla fırçalamak orucu bozar mı?
  2. Diş macunu kokusu orucu bozar mı?
  3. Oruçlu iken misvak kullanmak orucu bozar mı?
  4. Kurana göre diş fırçalamak orucu bozar mı?
  5. Ağzında diş macunu tadı orucu bozar mı?
  6. Yüze diş macunu sürmek orucu bozar mı?
  7. Misvak kullanmak mekruh mu?
  8. Diyanete göre diş fırçalamak orucu bozar mı?
  9. Diş fırçalamak abdesti bozar mı?
  10. Yanlışlıkla diş macunu yutmak orucu bozar mı?
  11. Ağızda gargara yapmak orucu bozar mı?
  12. Yüze krem sürmek orucu bozar mı?

Dişi macunla fırçalamak orucu bozar mı?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

Diş macunu kokusu orucu bozar mı?

Diyanet hem ağzı bakımını eksik etmek istemeyen hem de ağız kokusunu engellemek isteyenler için merak edilen soruyu yanıtladı. Diyanet'e göre boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz.

Oruçlu iken misvak kullanmak orucu bozar mı?

Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; abdest alırken misvak ile ağzı temizlemek sünnettir. Peygamber efendimizde çoğunlukla ağız temizliğinde misvak kullanırdı. Bu nedenle misvak yutulmadığı ya da dişi kanatmadığı sürece orucu bozmaz.

Kurana göre diş fırçalamak orucu bozar mı?

Diş fırçalamak orucu bozmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. ... Buna göre; orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygundur.

Ağzında diş macunu tadı orucu bozar mı?

Diş fırçalarken macunun tadını almak orucu bozar mı? Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

Yüze diş macunu sürmek orucu bozar mı?

Diş fırçalamak ve diş macunu kullanmak orucu bozar mı? Vücuda girerek mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu nedenle ağız kokusunu önlemek için kullanılan ağız spreyleri dahil olmak üzere diş macunu da aynı kapsama giriyor. Diş fırçalarken suyu yutmanız durumunda da orucunuz bozulur.

Misvak kullanmak mekruh mu?

MİSVAK KULLANIMININ HÜKMÜ NEDİR? Abdest alırken misvak ve benzeri bir şeyle ağız ve diş temizliğini yapmak sünnettir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 44). Zira bu temizlik fıtrattan sayılmaktadır (Müslim, Taharet, 56; Ebû Dâvûd, Taharet, 29).

Diyanete göre diş fırçalamak orucu bozar mı?

İşte Diyanet'in oruç esnasında diş fırçalama yapılıp yapılamayacağına ilişkin paylaştığı o görüş; Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

Diş fırçalamak abdesti bozar mı?

Abdest alırken misvak ve benzeri bir şeyle ağız ve diş temizliğini yapmak sünnettir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 44). Zira bu temizlik fıtrattan sayılmaktadır (Müslim, Taharet, 56; Ebû Dâvûd, Taharet, 29).

Yanlışlıkla diş macunu yutmak orucu bozar mı?

Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

Ağızda gargara yapmak orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görüşüne göre; oruçluyken gargara yapmak, yutmamak kaydı ile caiz olup orucu bozan şeyler arasında yer almamaktadır. Abdest alırken ağıza su alınır ve ağız çalkalanır. Bu durum orucu bozmaz.

Yüze krem sürmek orucu bozar mı?

Diğer taraftan gerçekleşen bu işlem, yeme içme anlamına gelmemektedir. Yani vücuda sürülen merhem, krem veya yağ vücuda beslenme amaçlı olarak alınmamaktadır. Bu sebeple, deri üzerine sürülen merhem, krem, yağ ya da yapıştırılan ilaçlı bantlar kesinlikle orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).