Zimmet ne denir?

İçindekiler:

  1. Zimmet ne denir?
  2. Zimmet akdi ne demek?
  3. Zimmete taalluk ne demek?
  4. Zimmetine geçirme ne demek?
  5. Zimmet ne demek islam hukuk?
  6. Gayrimüslimlere hukuki haklar ne zaman verildi?
  7. Zimmet ne demek İslâm hukuk?
  8. Zimmetine para geçirme cezası nedir?
  9. Zimmet suçunda zaman aşımı kaç yıldır?
  10. Zımmiler kimlerdir?
  11. Osmanlı Devleti'nin gayrimüslimlere verdiği ilk siyasi hak nedir?
  12. Gayrimüslimlere yönelik hukuki haklar nedir?
  13. Teba olmak ne demek?
  14. Ayn borcu ne demek?
  15. Zimmet suçu nasıl bir suçtur?

Zimmet ne denir?

Herhangi bir şeyi bir kimsenin üzerine emanet olarak kaydetmek.

Zimmet akdi ne demek?

Şer'i hukukla yönetilen bir ülkede kalan gayrimüslimler ile İslam devleti arasında zimmet anlaşması yapılır. Bu zimmet akdi gereği gayrimüslim vatandaşlar, can ve mal güvenliğine sahip olmakta, dinlerini istedikleri gibi yaşayabilmekte ve askerlik yapmamaları karşılığında cizye vergisi ödemekteydiler.

Zimmete taalluk ne demek?

Zimmete Geçirmek Ne Anlama Gelir? Zimmete geçirmek ise; bir kamu görevlisinin görevi dolayısıyla kendisine devredilmiş olan ya da koruma ya da gözetimi ile yükümlü olduğu şeyi mal edinmesidir.

Zimmetine geçirme ne demek?

Zimmetine geçirmek deyiminin anlamı:1. Kendine mal etmek. 2. Bir hesabı birinin borcuna eklemek.

Zimmet ne demek islam hukuk?

İslâm hukukçularına (fakihlere) göre zimmî ya da ehl-i zimme, anlaşma gereği cizye verme yükümlülüğünü (bkz. Tevbe Suresi, 29'uncu ayet) yerine getirmelerine karşılık İslâm ülkesinde (dârülislâm) sürekli oturma hakkına sahip olan, bir İslâm devletinin gayrimüslim vatandaşlarıdır.

Gayrimüslimlere hukuki haklar ne zaman verildi?

Tanzimat döneminde ortaya çıkan ikinci önemli hukuki belge 1856 Islahat Fermanı'dır.1856 Islahat Fermanı genel olarak bütün Osmanlı tebaasına hitap eden birkaç maddesi dışında sadece zimmilerin hukuki statülerinde, dini ve sosyal yaşamlarında değişiklik yapacak düzenlemeleri içermektedir.

Zimmet ne demek İslâm hukuk?

İslâm hukukçularına (fakihlere) göre zimmî ya da ehl-i zimme, anlaşma gereği cizye verme yükümlülüğünü (bkz. Tevbe Suresi, 29'uncu ayet) yerine getirmelerine karşılık İslâm ülkesinde (dârülislâm) sürekli oturma hakkına sahip olan, bir İslâm devletinin gayrimüslim vatandaşlarıdır.

Zimmetine para geçirme cezası nedir?

TCK Madde 247- (1) Görevi nedeniyle zilyetliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Zimmet suçunda zaman aşımı kaç yıldır?

Zimmet Suçu Şikayet Süresi Zimmet suçu ile ilgili dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Suç işlendiğinin savcılığa bildirilmesiyle bu süre içerisinde soruşturma ve kovuşturma yapılabilir.

Zımmiler kimlerdir?

İslâm devletler hukuku (fıkıh) kavramıdır. İslâm hukukçularına (fakihlere) göre zimmî ya da ehl-i zimme, anlaşma gereği cizye verme yükümlülüğünü (bkz. ... Buna karşılık zimmîler de devlete cizye vermekle yükümlüdür. Mesela Osmanlı Devletinde bulunan Hristiyan ve Yahudilere zimmi denilir.

Osmanlı Devleti'nin gayrimüslimlere verdiği ilk siyasi hak nedir?

Islahat fermanı, 'da Sultan Abdülmecid döneminde ilan edilmiştir. - Gayrimüslimlere devlet görevine girme, askerlik yapma, askeri okullara girme konularında Müslümanlarla aynı haklar tanınacaktır.

Gayrimüslimlere yönelik hukuki haklar nedir?

Bu dönem içinde gayrimüslimlere Osmanlı topraklarında hükümdar tarafından yaşama hakkı tanınmıştır. Dini ve ticari haklar verilmiş, gayrimüslimler kendi cemaat hukukları ve örfi hukuklarını uygulamaları serbest bırakılmıştır.

Teba olmak ne demek?

Tebaa kelimesi Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre, uyruk anlamında kullanılmakta olan Arapça bir kelimedir.

Ayn borcu ne demek?

Ayn borcunda belli bir malın ödenmesi söz konusudur. Deyn borcunda ise belli bir malın değil aynı cins ve miktarda olan bir malın ödenmesi gerekmektedir. ... Ancak bütün mislî mallar değil zimmette borç olanlar deyn borcunu oluşturur. Ortada mevcut ve ayrılmış olan mislî mal borcu bir ayn borcudur.

Zimmet suçu nasıl bir suçtur?

Zimmet suçu, kamu görevlisi olan şahsın görevi nedeniyle zilyetliği kendisine verilmiş olan veya gözetimiyle sorumlu olduğu mallar üzerinde görev çerçevesine aykırı bir şekilde tasarrufta bulunması, bu malları kendisinin veya irtibatlı bulunduğu bir başkasının zimmetine geçirmesi olarak tanımlanabilir.