Obruk platosu hangi ilde?

İçindekiler:

  1. Obruk platosu hangi ilde?
  2. Obruk nasıl bir ovadır?
  3. Obruk nedir nerelerde bulunur?
  4. Taseli platosu nerede?
  5. Obruk ovası karstik mi?
  6. Teke Yaylası Nerede?
  7. Obruk ova mı plato mu?
  8. Altınbaşak hangi ovadır?
  9. Obruk nerelerde var?
  10. Obruk hangi illerde var?
  11. Taseli Platosu kalkerli mi?
  12. Kızören Obruğu ne zaman oluştu?
  13. Teke platosunda tarım yapılır mı?
  14. Teke Yöresi nereyi kapsar?
  15. Plato oluşumunda ne etkili?
  16. Altınbaşak Ovası özellikleri nelerdir?
  17. Polye cinsi nedir?
  18. Karapınarda kaç obruk var?

Obruk platosu hangi ilde?

Obruk platosu Konya ili sınırları içerisinde bir plato. Üzerinde kireç taşı tabakaları üzerinde gelişmiş karstik şekillerden olan obruklara rastlandığından bu isim verilmiştir. Bunların en büyüğü Kızören obruğudur.

Obruk nasıl bir ovadır?

Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına neden olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker. İşte bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk denir.

Obruk nedir nerelerde bulunur?

Türkiye'de en çok Konya'da görülüyor Konuyla ilgili görüşünü sorduğumuz Doğa Derneği Genel Sekreteri Dicle Tuba Kılıç, "Yeraltı su aküferlerinin boşalmasıyla birlikte bu boşluklarda oluşan toprak çöküntüleri yoluyla oluşan obruklar, Türkiye'de daha çok Konya Kapalı Havzası'nda görülmektedir" diye konuştu.

Taseli platosu nerede?

Taşeli Platosu, Güney Anadolu'da Orta Toroslarda yer alır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanır. Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında yarımadayı andıran kaba bir çıkıntı oluşturur.

Obruk ovası karstik mi?

İç Anadolu Bölgesinde yer alan Obruk Platosu, Konya Ovası ile Tuz Gölü'nü birbirinden mor- folojik olarak ayırmakla birlikte iki havza arasındaki hidrolojik bağlantıyı karstik yapısı ile sağlamaktadır.

Teke Yaylası Nerede?

Teke Platosu, Güney Anadolu'da Batı Toros'larda yer alır. Doğuda Antalya merkezi, batıda ise Fethiye hattı ile sınırlanır.

Obruk ova mı plato mu?

Haymana, Cihanbeyli, Gaziantep, Şanlıurfa, Obruk, Uzunyayla ve Yazılıkaya platoları yatay duruşlu plato oluşumuna örnektir.

Altınbaşak hangi ovadır?

Harran Ovası (Altınbaşak Ovası), Şanlıurfa şehrinin güneydoğusundan başlayıp Suriye sınırına kadar uzanan bir bölgedir. Ova'da yer alan tarihi Harran ilçe merkezi Şanlıurfa'ya 46 kilometre uzaklıktadır. Toprağı çok verimli olan ovalardan biridir.

Obruk nerelerde var?

Alanın Tanımı: Obruk Yaylası, Konya Kapalı Havzası'nın orta bölümünde yer alan ve güneydeki Konya Ovası ile Tuz Gölü Havzası'nı birbirinden ayıran karstik platodur. Aşırı geçirgen karstik yapısı nedeniyle yeraltından akan suların bu yapıyı erittiği yerlerde obruk adı verilen çöküntüler yer alır.

Obruk hangi illerde var?

Konya iline bağlı Karapınar ilçesi sınırlarında bulunan, Tuz Gölü havzası (950m) ile Konya ovasını(1000m) birbirinden ayıran Obruk Platosu, doğu-batı yönünde yaklaşık 75–80 km uzunluğa, kuzey-güney yönünde 35–65 km genişliğe sahiptir.

Taseli Platosu kalkerli mi?

Batı kesiminde 2100 metrelerde olan yükseklik doğuda 1300 metrelere düşer. En yüksek noktası Bahadır Tepesi'dir. Kalker ve dolomitlerden oluşan platoda kalkerlerin erimesiyle ortaya çıkmış çukurluklar olan halkın ''kepir'', ''koyak'', ''kokurdan'' gibi isimler verdiği binlerce dolin bulunmaktadır.

Kızören Obruğu ne zaman oluştu?

Yer altı sularıyla beslenen Kızören Gölü, yıl içinde 5 metre seviye farkı göstermektedir. Gölde herhangi bir canlının yaşadığı tespit edilememiştir....Kızören Gölü
Belirlemeler
Ramsar Sulak Alanı
Resmî adKızören Obruğu
Belirleme
Referans no.1620
1 satır daha

Teke platosunda tarım yapılır mı?

Ekonomik yaşam Bölge halkı, yörede arazi yapısının ve bitki örtüsünün elverişli olması nedeniyle kısmen tarım, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmaktadır.

Teke Yöresi nereyi kapsar?

Burdur ve ilçeleri merkez olmak üzere, Denizli'nin Acıpayam, Serinhisar, Çameli, Muğla'nın Fethiye ve Köyceğiz'e kadar olan bölümü, Antalya'nın Korkuteli, Elmalı ve çevresi ile Afyon ilinin Dinar, Dazkırı, Başmakçı çevresi Teke Yöresi Kültürünün görüldüğü ve yaşandığı çevredir.

Plato oluşumunda ne etkili?

Yeryüzünün şekillenmesi, yani dağ, plato, ova gibi şekillerin oluşumu başlangıçta volkanik faaliyetler, dağ oluşumu ile faylanma ve epirojenik hareketlerle olur, bu şekiller akarsu, buzul, rüzgâr, dalgalarla aşınmaya ve birikmeye uğrar.

Altınbaşak Ovası özellikleri nelerdir?

Altınbaşak ovası haritada sarı renk ile yerini alır. 1000-1500 metre arası ovalar ise turuncu ve 1500 metreden yüksek olan ovalar ise kahverenginin tonlarıyla belirtilmiştir. Altınbaşak ovası ve diğer ovalarda çevreleri açısından çukurda kalmaları ve etrafının örtülü olmasından dolayı toprakları son derece verimlidir.

Polye cinsi nedir?

Polye, çözünebilen kayaların çözünmesiyle meydana gelen ve yüksek dağlar arasında bulunan geniş düzlük veya ova. Bilinen diğer ismi Karstik ovadır. Dolin ve uvala gibi farklı boyutlarda erime çukurlarının birleşmesiyle oluşan, genişlikleri 40–50 km'ye kadar ulaşabilen erime çukurlarıdır.

Karapınarda kaç obruk var?

Konya'nın Karapınar ilçesinde, yer altı sularının çekilip, toprağın çökmesiyle meydana gelen ve daha önce 350 olarak bilinen obruk sayısı 600'e ulaştı. Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı, Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.