Kronik Glomerülonefrit ne demek?

İçindekiler:

  1. Kronik Glomerülonefrit ne demek?
  2. Kronik nefrit ne demek?
  3. Kronik Tübülointerstisyel nefrit nedir?
  4. Mezengioproliferatif glomerülonefrit nedir?
  5. Piyelonefrit Nedir tıp?
  6. Pyonefroz ne demek?
  7. Böbrekler neden enfeksiyon kapar?
  8. Idrar yolu enfeksiyonu ağrısı nasıl olur?

Kronik Glomerülonefrit ne demek?

Türkiye'de görülen kronik böbrek yetmezliğinin en çok rastlanılan nedenlerinden birisi glomerülonefrittir. Glomerülonefrit, böbreklerdeki küçük filtrelerin iltihaplanmasıdır. Glomerüller fazla sıvıyı, elektrolitleri ve atıkları kan dolaşımınızdan uzaklaştırır ve idrarınıza dahil eder.

Kronik nefrit ne demek?

Nefrit ya da diğer adıyla böbrek iltihabı, böbreğin fonksiyonel birimi olan nefronlarının iltihaplanmasıdır. Farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilecek bu durum, böbrek fonksiyonlarında ciddi bir azalmaya neden olabilir.

Kronik Tübülointerstisyel nefrit nedir?

Kronik tübülointersitisyel nefrit tablosunda görülen en ciddi uzun vadeli zarar böbrek yetmezliğidir. Proksimal tübüller zarar gördüğünde bikarbonat geri emiliminin azalması kandaki bikrarbonatın azalmasına ve metabolik asidoz tablosuna sebep olur.

Mezengioproliferatif glomerülonefrit nedir?

IgA Nefropatisi (Berger; Mezengioproliferatif Glomerulonefrit): Henoch-Schonlein purpurasının böbrek tutulumu bu formda olur. Genellikle iyi prognozludur ama nüksetme eğilimi vardır. Mezengial hücre artışı ve/veya skleroz görülebilir.

Piyelonefrit Nedir tıp?

Piyelonefrit böbreğin (Eski Yunanca nefros) piyelumuna (pelvisine) ulaşmış bir yükselen idrar yolu enfeksiyonudur. Eğer enfeksiyon ciddi ise "ürosepsis" terimi ile eşanlamlı olarak kullanılır (sepsis, enfeksiyon nedeniyle meydana gelen bir sistemik enflamasyon tepki sendromudur).

Pyonefroz ne demek?

GİRİŞ-AMAÇ: Pyonefroz renal parankimin süpüratif hasarına yol açan, yaygın olmayan bir hastalıktır. Hidronefrotik toplayıcı sistemde pürülan mayi birikimi ve abse formasyonu ile karakterizedir. Ateş, titreme ve yan ağrısı sıklıkla görülmektedir.

Böbrekler neden enfeksiyon kapar?

Vücudunuzdaki idrar yolundan gelen idrar yolunuza giren bakteriler (üretra) çoğaltabilir ve böbreklere gidebilir. Bu, böbrek enfeksiyonlarının en sık nedenidir. Vücudunuzdaki başka bir enfeksiyondan dolayı da bakteriler kan dolaşımınız boyunca böbreklere yayılabilir.

Idrar yolu enfeksiyonu ağrısı nasıl olur?

İdrar yolu enfeksiyonunun en yaygın belirtisi, idrar esnasında veya sonrasında meydana gelen ağrı ve yanma hissidir. Diğer belirtiler arasında sık idrara çıkma, idrarı tam bitirememe, kasıklarda ağrı ve şişlik hissi, bulanık ve ağır kokulu idrar, ateş, bulantı ve kusma yer almaktadır.