En Passant nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. En Passant nasıl yapılır?
  2. Piyon en başa gelince ne olur?
  3. Satrançta kale kaç adım gider?
  4. Satrançta piyon ilk hamlede yer mi?
  5. Geçerken alma kuralı nedir?
  6. Geçer Piyon ne demek?
  7. Satrançta KIŞ ne demek?
  8. Satrançta şah denir mi?
  9. Satranç Turnuvası süresi ne kadar?

En Passant nasıl yapılır?

Rakibinizin piyonunu en passant (geçerken alma) ile alabilmeniz için ilk hamlesini iki kare ileri sürerek yapması ve böylece piyonunuzun yanına gelmiş olması gerekmektedir.

Piyon en başa gelince ne olur?

Neredeyse her zaman Piyon, en güçlü taş olan Vezire ÇIKAR. ... Tahtanın sonuna bir piyonu sürdüğünüz zaman, piyonun yerine başka bir taş koymalısınız. Vezir, Kale, Fil veya Atdan herhengi birisini seçebilirsiniz. Bu durumda eğer Beyaz Vezir ÇIKARSA PAT olur!

Satrançta kale kaç adım gider?

Kalenin hareketi Kale ileri, geri, sağa ve sola gidebilir. Kale kendi taşları veya rakip taşlarının üzerinden atlayamaz.

Satrançta piyon ilk hamlede yer mi?

Piyon satranç tahtasında başlangıç noktasında ise yani ilk kez hamle yapacaksa, istenirse düz iki kare ileri gidebilir. ... Bunun dışında piyon düz ve bir kare ileri gider. Yani piyon başlangıç noktasında ve ilk hamlesini yapacaksa mutlaka iki kare düz ileri hareket etmek zorunda değildir.

Geçerken alma kuralı nedir?

Buna geçerken almak (en passant) denir. 15. yüzyılda kural olarak kabul edilmiştir. Geçerken almak: Siyah piyon iki adımla c7'den c5'e yürümeye başlayıp tehdit altındaki c6 karesini geçtikten hemen sonraki yarı hamlede beyaz piyon c6'da bir taş varmış gibi vurup c5'teki piyonu tahtadan uzaklaştırabilir.

Geçer Piyon ne demek?

Geçer Piyon: İlerleyişi rakip Piyon'larla engellenemeyen Piyon. GM: Büyükusta için kısaltma (Grand Master).

Satrançta KIŞ ne demek?

Şu var ki; satrançta esir edilmek istenen başka taşlara kiş denmez! “Kendini koru!” manasına gelen bu işaret, yalnız şah isimli esasî taşa mahsustur.

Satrançta şah denir mi?

Eğer Şahınız rakip taş tarafından tehdit ediliyorsa ŞAHTA (şah tehdidi altında) denir. Şah tehdidinden yapabiliyorsanız, çıkmalısınız. Beyaz Kale Siyah Şaha ŞAH çekmiştir. Siyahlar, SALDIRILMAYAN bir kareye giderek ŞAHTAN KURTULABİLİR.

Satranç Turnuvası süresi ne kadar?

Oyuncunun saatinde beş dakikadan az zaman kalmış ve de eklemeli saat her hamle için 30 saniyeden az süre veriyorsa Madde 8.