Medeni Muhakeme hukukunun kaynakları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Medeni Muhakeme hukukunun kaynakları nelerdir?
  2. Hakimin Yasaklılığı sebepleri nelerdir?
  3. Medeni usul hukukunun yer bakımından uygulanması hangi ilke?
  4. Usul ekonomisi ilkesi ne demek?
  5. HMK ile Medeni Usul aynı mı?
  6. Kesin yetki kuralı nedir?
  7. Dava açılmasının sonuçları nelerdir?
  8. Davayı geri alma yasağı ne zaman başlar?
  9. Açılmamış sayılan dava tekrar açılabilir mi?
  10. Açılmamış sayılan dava yeniden açılabilir mi?
  11. Dosyanın düşmesi ne demek?
  12. Davanın açılmamış Sayilmasi kararının kesinleşmesi gerekir mı?
  13. Dosyanın işlemden kaldırılması ara karar mıdır?
  14. Ara karar ne anlama gelir?
  15. Dosya işlemden kaldırılırsa ne olur?
  16. Işlemden kaldırılan dosya kaç defa yenilenebilir?
  17. Dosyanın işlemden kaldırılması kararı tebliğ edilir mı?
  18. Işlemden kaldırma kararı ne demek?
  19. Boşanma davasında dosya durumu işlemden kaldırılmış ne demek?
  20. Boşanma davasında davalı mahkemeye gelmezse ne olur?
  21. Davalı dosyayı yenileyebilir mi?
  22. Dosyayı müracaata bırakma ne demek?
  23. Sanık mahkemeye gitmezse ne olur?
  24. Bekletici sorun ne demek?
  25. Ön sorun ne demek?

Medeni Muhakeme hukukunun kaynakları nelerdir?

Medeni Usul Hukukunun Kaynakları

  • Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu.
  • Maddi Hukuka ait kanunlardaki usul hükümleri.
  • Özel Mahkemeler için konulmuş özel usul hükümleri.
  • Hukuk ve Ticaret Mahkemelerinin Yazı İşleri Yönetmeliği.
  • Yargıtay Kararları

Hakimin Yasaklılığı sebepleri nelerdir?

HMK'nın 34. maddesinde sayılan yasaklılık nedenleri şunlardır;

  • Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada.
  • Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında.
  • Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında.
  • Kendisi ile arasında evlatlık bağı bulunanın davasında.

Medeni usul hukukunun yer bakımından uygulanması hangi ilke?

Yer bakımından uygulanma Bir uyuşmazlık veya hukuki ilişkiye, meydana geldiği yer hukuku (lex causae) uygulandığı halde; usul hukukunda hakimin hukuku (lex fori), yani davanın açıldığı yerdeki usul hukuku uygulanır. Bu ilke yabancı unsurlu hukuki ilişkiler bakımından önem taşır.

Usul ekonomisi ilkesi ne demek?

Usul ekonomisi, medenî yargılama hukukuna egemen olan ilkelerden biridir. ... Usul ekonomisi, yasalarda öngörülen düzenleme çerçevesinde yargılamanın kolaylaştırılmasını, yargılamada öngörülen olağan zaman süresinin aşılmamasını ve gereksiz gider yapılmamasını amaçlar ve bunu hâkime bir görev olarak yükler.

HMK ile Medeni Usul aynı mı?

Usul hukuku, bağımsız bir hukuk dalıdır. ... Genel olarak mahkemelerde görülen yargılama ve işlerin ne şekilde yürütüleceğini konu alan medeni usûl hukukuna esas olarak tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) kaynaklık eder.

Kesin yetki kuralı nedir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında "YETKİ" ... Kesin Yetki Kuralları: Kamu düzeni ile ilgili olarak, uyuşmazlığa ilişkin yetkili tek mahkemeyi gösteren, dava şartı olarak kabul edilen yetki kurallarıdır.

Dava açılmasının sonuçları nelerdir?

Davanın açılmasına bağlanan usul hukukuna ilişkin sonuçları; mahkemece davayı inceleme ve karar verme yükümlülüğünün doğması, mahkemenin görev ve yetkisinin sabitleşmesi, dava şartlarının davanın açıldığı tarihe göre belirlenmesi ve davanın açıldığı tarihteki duruma göre karara bağlanması, ihtiyati haczin ve ihtiyati ...

Davayı geri alma yasağı ne zaman başlar?

Davayı geri alma yasağı davanın açıldığı tarihten itibaren başlar. Dava dilekçesinin tebliğ edilmiş olması gerekmez. Davalı açık şekilde davanın geri alınmasına muvafakat gösterirse dava hiç açılmamış sayılır.

Açılmamış sayılan dava tekrar açılabilir mi?

Açılmamış sayılan dava”, harç ödenmek suretiyle tekrar açılabilir. Hangi nedenle olursa olsun, “Açılmamış Sayılan” davadaki talep, hiç vaki olmamış sayılır (HMK. md. 150/7). Dolayısıyla zamanaşımının kesilmesi veya hak düşürücü sürenin korunması etkisi sona erer.

Açılmamış sayılan dava yeniden açılabilir mi?

açılmamış sayılmasına karar verilen hükmün, kesinleşmesi beklenmeden yeniden aynı davanın açılıp açılamayacağı ve önce açılan davanın derdest sayılıp sayılamayacağı... ... Ancak bu hükümler, davanın açılmamış sayılmasını gerektiren şartların salt doğumu ile kendiliğinden ortadan kalkar ve dava derdest olmaktan çıkar.

Dosyanın düşmesi ne demek?

Davanın Düşmesi Kararı Nedir? (CMK 223/7) Ceza hukukunda davanın düşmesi, TCK'da öngörülen düşme sebeplerinin varlığı ya da soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması hallerinde ceza mahkemesi tarafından verilen bir hüküm çeşididir.

Davanın açılmamış Sayilmasi kararının kesinleşmesi gerekir mı?

Davanın açılmamış sayılması kararı temyizi kabil niteliktedir. Ancak, derdestlik yönünden kararın temyiz edilmeyerek veya temyiz aşamasından geçerek kesinleşmesini aramaya gerek yoktur. ... Davanın açılmamış sayılmasına ilişkin kararların kesin hüküm oluşturmayacağı da yasa gereğidir.

Dosyanın işlemden kaldırılması ara karar mıdır?

Dosyası işlemden kaldırılan dava üç ay süre ile derdest kalmakta devam ettiğinden, dosyanın işlemden kaldırılması kararı, bir ara karar niteliğindedir. Çünkü, mahkeme bu karar ile davadan nihai olarak elini çekmemektedir ve davanın her an yenilenmesi ihtimali vardır.

Ara karar ne anlama gelir?

ara kararı ne demek? Bir davanın bakılmasını kolaylaştırmak için yargıdan önce önlem niteliğinde verilen karar. Duruşma sırasında, iki yanın dinlenmesinden sonra verilen karar. Interlocutory judgment.

Dosya işlemden kaldırılırsa ne olur?

Taraflardan birinin duruşmaya gelip diğerinin gelmemesi halinde, duruşmaya gelen taraf davayı takip etmeyeceğini bildirirse dava dosyası işlemden kaldırılır. Her iki taraf da duruşmaya katılıp davayı takip etmeyeceklerini bildirirlerse bu durumda da dava dosyası işlemden kaldırılır.

Işlemden kaldırılan dosya kaç defa yenilenebilir?

İşlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde yenilenmeyen davalar sürenin dolduğu gün itibariyle açılmamış sayılır ve mahkemece bu hususta kendiliğinden karar verilerek kayıt kapatılır (md. 150/5). Dosyası işlemden kaldırılmış olan bir dava ancak iki kez yenilenebilir.

Dosyanın işlemden kaldırılması kararı tebliğ edilir mı?

“HMK. md. 150/1'e göre usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. ... Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte taraflara tebliğ edilir” denilmektedir.

Işlemden kaldırma kararı ne demek?

HMK'nın 150/2 fıkrasına göre usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan biri duruşmaya gelmesine rağmen diğer taraf gelmezse, gelen tarafın davayı takip etmeyeceğini bildirmesi halinde dosyanın işlemden kaldırılması kararı verilir.

Boşanma davasında dosya durumu işlemden kaldırılmış ne demek?

Hukuk Usulü Mahkemeleri Kanununun (HUMK) 409.maddesine göre, genel olarak boşanma davasının işlemden kaldırılması, usulüne uygun şekilde çağırıldıkları halde davanın taraflarından hiçbirinin duruşmaya gelmemesi ya da taraflardan birinin duruşmaya gelmiş olsa bile davayı takip etmeyeceğini bildirmesi veya taraflardan ...

Boşanma davasında davalı mahkemeye gelmezse ne olur?

Boşanma davalarında, davalı tarafa tebligat yapıldıktan sonra artık davalı eşin mahkemeye gelip gelmemesi yargılamayı uzatmaz ve sırf bu nedenden dolayı dava reddedilmez. ... Eğer davalı tarafın kusurlu olduğunu ıspat ederse mahkeme boşanma kararı verecektir.

Davalı dosyayı yenileyebilir mi?

(4) Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte 0 taraflara tebliğ edilir.

Dosyayı müracaata bırakma ne demek?

Dosyanın işlemden kaldırılması yani müracaata bırakılması, dosyanın hiç bir işlem yapılmadan mahkeme kaleminde beklemesi anlamına gelmektedir. Ne zaman ki 3 aylık süre dolar, mahkeme kendiliğinden “davanın açılmamış sayılmasına” karar verir ve karşı taraf lehine maktu vekalet ücretine de hükmeder.

Sanık mahkemeye gitmezse ne olur?

Davalı taraf, duruşmaya gelmezse ve duruşmada kendisini bir avukat ile temsil ettirmezse, dava yokluğunda görülmeye devam edilir. Davalı, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz hakkını kaybeder.

Bekletici sorun ne demek?

ir davanın görülmesi sırasında ortaya çıkan ve bu davanın incelenebilmesi veya sonuçlandırılabilmesi için, mahkemenin görevi dışında kalması sebebiyle, görevli yargılama makamınca çözümlenmesine kadar beklenilmesi gereken sorunlara, bekletici sorun denir.

Ön sorun ne demek?

Bir davanın, görülüp karara bağlanabilmesi için, davaya bakan mahkeme tarafından, öncelikli olarak çözüme kavuşturulması gereken soruna, “ön sorun” denir. Asıl sorun hakkında sağlıklı bir yargılama yapılıp doğru bir hükme ulaşılabilmesi için, ön sorun teşkil eden hususların öncelikle çözüme kavuşturulması, zaten işin ...