Istinafa giden dava ne zaman sonuçlanır?

İçindekiler:

  1. Istinafa giden dava ne zaman sonuçlanır?
  2. Istinaf süresi ne kadar?
  3. Istinaf süreci nasıl işler?
  4. Istinaf karari onarsa ne olur?
  5. Istinafa giden dosya ne olur?
  6. Dosya istinafa giderse ne olur?
  7. Istinaf mahkemesinde karar değişir mi?
  8. Üst mahkeme kararı bozarsa ne olur?
  9. Bölge idare mahkemesi kararları ne kadar sürer?
  10. Istinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?
  11. Istinaf mahkemesi kararına itiraz edilebilir mi?
  12. Istinafta hangi kararlar verilir?
  13. Istinaf hükmün bozulması ne demek?
  14. Bir üst mahkeme ne demek?
  15. Yargıtayın bozma kararından sonra ne olur?

Istinafa giden dava ne zaman sonuçlanır?

Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Istinaf süresi ne kadar?

İlk derece mahkemelerden alınan kararların hukuka uygunluğu Bölge adliye tarafından incelenir. Bölge adliye mahkemesinin görev alanı diğer mahkemelere göre geniştir. İhtiyati özellikteki tedbir ve haciz gibi kararların itirazı için 2 haftalık istinaf süresi verilmiştir.

Istinaf süreci nasıl işler?

İstinaf, ilk derece mahkemesi kararının hem hukukî yönden hem de vakıalar ve olaylar (deliller) yönünden incelenmesidir. İstinaf yoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinaf incelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.

Istinaf karari onarsa ne olur?

İstinaf mahkemesi ceza davası ile ilgili yeniden yaptığı yargılama neticesinde, ya istinaf başvurusu hakkınsa “esastan red” kararı verir ya da ilk derece mahkemesinin hükmünü kaldırarak “yeniden hüküm” verir. Her iki halde de şartları varsa, istinaf mahkemesi kararı aleyhine Yargıtay'a Temyiz Başvurusu yapılabilir.

Istinafa giden dosya ne olur?

İstinaf kararı bozduğu takdirde bu davanın tekrar ilk derece mahkemesine döneceği manasına gelmektedir. Bozma kararı sonunda ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu hüküm ortadan kalkmaktadır. Dava dosyası tıpkı yeni bir dosya gibi tekrar incelenir. ... Bu aşamadan sonra dava usulüne uygun olarak tekrar görülecektir.

Dosya istinafa giderse ne olur?

(1) İlk derece mahkemelerinden verilen nihai kararlar ile ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, itiraz üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktar veya değeri binbeşyüz Türk Lirasını geçmeyen malvarlığı davalarına ilişkin kararlar kesindir.

Istinaf mahkemesinde karar değişir mi?

Teknik açıdan yerel mahkeme kararının bozulması veya onanması söz konusu değildir. İstinaf mahkemesi, hukuk veya ceza davasını yeniden ele alarak yeni bir karar verir. Temyiz incelemesi ile Yargıtay, istinaf mahkemesi kararını sadece hukuki yönden değerlendirerek onama veya bozma kararı verir.

Üst mahkeme kararı bozarsa ne olur?

Bozma kararı, mahkemenin vermiş olduğu hükmü bozarak ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine dosyayı yeniden göndermektedir. Bozma kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmeyecektir, karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm kurulmamış demektir.

Bölge idare mahkemesi kararları ne kadar sürer?

Bölge İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği ve ne zaman açıklanacağı 2577 sayılı kanun ile 6 ay olarak belirlenmiştir. Karar Kaç Günde Sonuçlanır? Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Istinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?

İstinaf Mahkemeleri'nde dosyaların kesinleşme süresi 15-20 gün.

Istinaf mahkemesi kararına itiraz edilebilir mi?

Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi'ne itiraz başvurusu yapabilir.

Istinafta hangi kararlar verilir?

İstinaf incelemesi sonunda beş farklı karar verilebilir.
  • İlk derece mahkemesi kararının esası incelenmeden kaldırılması ve dosyanın ilk derece mahkemesine iadesi. ...
  • İlk derece mahkeme kararının kaldırılması ve davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar verilmesi.
Daha fazla öğe...

Istinaf hükmün bozulması ne demek?

Hükmün Bozulması ve Dosyanın Yerel Mahkemeye Gönderilmesi” Kararı İstinaf mahkemesi, istinaf başvurusunu esastan inceledikten sonra, yerel mahkeme kararında önemli hukuka aykırılıklar olduğunu (CMK md. 289) tespit ederse, yerel mahkeme hükmünün bozulmasına ve davanın yerel mahkemede yeniden görülmesine karar verir.

Bir üst mahkeme ne demek?

sözlükte bir işe yeniden başlamak demektir. Hukuk biliminde ise, verilen bir kararın, maddi ve hukuki açıdan yeniden incelenmesi demektir. Aslında üst mahkeme, istinafın yerini tutmaz. Çünkü temyiz mahkemesi de üst mahkemedir.

Yargıtayın bozma kararından sonra ne olur?

Yargıtay bozma sonrasında kararı yerel mahkemeye ya da bölge adliye mahkemesine dosyayı gönderecektir. ... Bölge adliye mahkemesi veya yerel mahkemenin direnme kararı verme, hükmünde ısrar etme hakkı bulunmaktadır. Direnme kararı verilmesi halinde dosya Yargıtayın karar vermiş olduğu ilgili daireye gönderilecektir.