Nominal ve reel faiz oranı nedir?

İçindekiler:

  1. Nominal ve reel faiz oranı nedir?
  2. Reel faiz oranı nasıl hesaplanır?
  3. Net nominal faiz oranı nedir?
  4. Nominal faiz oranının enflasyondan arındırılmış haline ne ad verilmektedir?
  5. Nominal faiz ne demek?
  6. Piyasada gecerli olan faiz oranina ne denir?

Nominal ve reel faiz oranı nedir?

Enflasyonun etkisinden arındırılmış faiz oranına “reel faiz oranı” denir. Enflasyonun etkisinden arındırılmamış faiz oranına ise “nominal faiz oranı” denir.

Reel faiz oranı nasıl hesaplanır?

Nominal faizden, reel faizi hesap etme formülü şudur: (1+ faiz yüzdesi) bölü (1+ enflasyon yüzdesi) eksi 1 = reel faiz yüzdesi. Sayısal bir örnek çözelim. Yıllık nominal faiz % 90; yıllık enflasyon % 70. Yıllık reel faiz = (1+0.90 / 1+0.70) - 1 = % 11,76.

Net nominal faiz oranı nedir?

Nominal faiz, görünürdeki faiz oranıdır ve brüttür. Tasarruf sahibinin eline geçen ise vergi stopajından sonraki net faiz tutarıdır. Bu stopajı düşüp net nominal faizi bulmadan reel faize ulaşmak mümkün değildir. Yani reel faiz, net nominal faizin beklenen enflasyondan arındırılması ile ortaya çıkan faiz oranıdır.

Nominal faiz oranının enflasyondan arındırılmış haline ne ad verilmektedir?

Enflasyonun şişirici, deflasyonun küçültücü etkilerinden basit bir matematiksel işlemle arındırılmış gerçek faiz oranıdır. Bu basit işlemin adı "Deflatör Oranı'dır.

Nominal faiz ne demek?

Nominal faiz oranı, enflasyonu hesaba katmadan önceki faiz oranını ifade eder. Nominal, herhangi bir ücret veya faiz bileşimini hesaba katmadan, bir kredinin ilan edilen veya belirtilen faiz oranını da ifade edebilir.

Piyasada gecerli olan faiz oranina ne denir?

PİYASA FAİZ ORANI (MARKET INTEREST RATE) Para piyasasında, para arzı ve para talebinin etkileşimine göre belirlenen ve mevduatlar ile diğer yatırımlar için ödenen faiz oranıdır.