Kez mi kez mi?

İçindekiler:

  1. Kez mi kez mi?
  2. Bir kere de nasıl yazılır?
  3. Iki kere nasıl yazılır?
  4. Bin bir kere nasıl yazılır?
  5. Iyiyim ben de nasıl yazılır?
  6. De ve da nasıl yazılır?
  7. De ve ki bağlacı nasıl yazılır?
  8. De eki ve de bağlacı nasıl ayırt edilir?

Kez mi kez mi?

Bir Kez TDK'ya Göre Doğru Yazılışı Bu kelimenin Türk Dil Kurumu açısından doğru yazımı 'bir kez' biçiminde ayrı şekilde ele alınmaktadır.

Bir kere de nasıl yazılır?

Aslında, bir defa olarak anlamına gelir. Bu kelime genellikle birkere şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı bir kere şeklinde olmalıdır.

Iki kere nasıl yazılır?

İki defa anlamına gelir. Bu kelime genellikle ikikez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı iki kez şeklinde olmalıdır.

Bin bir kere nasıl yazılır?

Bu kelime genellikle bin bir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı binbir şeklinde olmalıdır.

Iyiyim ben de nasıl yazılır?

Ben de iyiyim cümlesinde ki ''de''yi çıkaralım. Ben iyiyim. O zaman ayrı yazılır. Cümlede ki ''ki'' cümleden çıkarıldığında anlamı bozuluyorsa bitişik, bozulmuyorsa ayrı yazılır.

De ve da nasıl yazılır?

Ayrı yazılan 'de' ve 'da' cümleden çıkarılırsa cümlenin temel anlamı bozulmaz. Bunun için 'de'yi veya 'da'yı cümleden çıkarıp, cümleyi tekrar okuyun. Cümle anlamsız hale gelmiyorsa, ayrı yazılır. Örnek: Ayşe de kitap okuyor → Ayşe kitap okuyor.

De ve ki bağlacı nasıl yazılır?

"De" cümleden atılır. Anlam bozulmuyorsa bağlaçtır, bozuluyorsa bağlaç değildir. "Ki"nin bulunduğu sözcüğe "-ler,-lar" getirilir. Anlamsız oluyorsa "ki" bağlaçtır, anlamlı oluyorsa "ki" bağlaç değildir.

De eki ve de bağlacı nasıl ayırt edilir?

Bildiğiniz gibi birisi ayrı yazılır, birisi ise bitişik. Bağlaç olan “de/da” ayrı yazılır. Ek olan “-de/-da” bitişik yazılır.