Antidepresan nasıl bir hastalıktır?

İçindekiler:

  1. Antidepresan nasıl bir hastalıktır?
  2. Antidepresan neye etki eder?
  3. Antidepresan ilaçlar kafa yapar mı?
  4. Antidepresan ilaçlar ne zaman alınmalı?
  5. Antidepresanlar bırakınca ne olur?
  6. Depresyon ilaçları en az ne kadar kullanılmalı?
  7. Antidepresan ve ağrı kesici kullanılır mı?
  8. Antidepresan bırakınca yan etkileri ne zaman geçer?

Antidepresan nasıl bir hastalıktır?

Antidepresanlar depresyon ve diğer mental sorunların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Depresyon, duygusal, zihinsel ve bedensel pek çok belirtisi olan ve kişilerde ciddi yeti kayıpları yaratabilen ruhsal hastalıktır. Antidepresanlar depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir.

Antidepresan neye etki eder?

Antidepresanlar beyindeki serotonin ve noradrenalin gibi kimyasal maddelerin düzeyini arttırarak etki gösterir. Bu maddelere nörotransmitter adı verilir. Adı geçen kimyasal maddelerin kişinin ruh halini iyileştirici etkisi vardır. Antidepresan ilaçlar beyinden gönderilen ağrı sinyallerini de azaltır.

Antidepresan ilaçlar kafa yapar mı?

11. Antidepresan ilaçların çok az bir kısmı uyku yapar. 12. Antidepresan ilaçlar “kafa yapma hapları” değildirler.

Antidepresan ilaçlar ne zaman alınmalı?

Çoğu antidepresan sabah tok karnına alınır. Her psikiyatrik soruna, her antidepresan iyi gelmez. Antidepresan ilaçların çok az bir kısmının bağımlılık yapma riski vardır. Bağımlılık yapan psikiyatri ilaçları, ancak özel yeşil reçeteyle satılabilir.

Antidepresanlar bırakınca ne olur?

Antidepresanı bırakanların yaklaşık %60'ında unutkanlık ve dalgınlık belirtileri aynı anda görülür. Birçok kişide, yoksunluk sendromu olarak adlandırılan bulgular ortaya çıkabilir. Kişi duygularını kontrol etmekte güçlük çekebilir, fevri davranışlar sergileyebilir. Bu süreç genelde bir hafta on gün sürer.

Depresyon ilaçları en az ne kadar kullanılmalı?

Antidepresanlar etkilemeye 3 hafta içinde başlar, gerçek etkisini 6 hafta içinde görebiliriz. Yani yatıştırıcı veya sakinleştirici değildir; düzenleyicidir. Başlandığı zaman en az 3 ay kullanılmalıdır.

Antidepresan ve ağrı kesici kullanılır mı?

Basit bir ağrı kesici ile bile etkileşime girebilir. Bazı antidepresanlar kan seviyelerinde artma ya da azalmaya neden olacağından diğer ilaçlarla kullanılacaksa kesinlikle uzman doktor tavsiyesi üzerine alınmalıdır.

Antidepresan bırakınca yan etkileri ne zaman geçer?

Bu süreç genelde bir hafta on gün sürer. Devam ettiği takdirde uzman hekime mutlaka danışılması gerekir.